Annons

Filmrecension: Ösig men blodfattig vampyrjakt

"Dayshift" är en intensiv åktur genom soliga Los Angeles där Jamie Foxx spelar en frånskild vampyrjägare. Det är kul i korta ögonblick men som helhet mest en halvdöd actionkomedi med skämt utan bett.
Filmrecension • Publicerad 10 augusti 2022
Dave Franco och Jamie Foxx som omaka vampyrjägare i Netflix actionkomedi "Dayshift". Pressbild.
Dave Franco och Jamie Foxx som omaka vampyrjägare i Netflix actionkomedi "Dayshift". Pressbild.Foto: Parrish Lewis/Netflix
Vampyrjägare som jobbar dagskiftet i "Dayshift" från Netflix. Pressbild.
Vampyrjägare som jobbar dagskiftet i "Dayshift" från Netflix. Pressbild.Foto: Netflix

Bud Jablonski (Jamie Foxx) poserar som poolskötare. Ja, egentligen är han en högst kapabel – men frekvent regelbrytande – vampyrjägare. Han tvekar inte att göra vad som krävs för att få tag de utdragna huggtänderna, vilket är lika med pengar på fickan.

Men Los Angeles är dyrt. Buds exfru Jocelyn (Meagan Good) hotar med att flytta till Florida och räknar upp utgifterna för deras åttaåriga dotter: bara skolan och tandläkaren kortar flera tusen dollar utan försäkring. Bud tvingas pantsätta sina Jordans hos en slemmig hälare (Peter Stormare) innan han desperat söker sig till facket (!) för vampyrjägare.

Annons

Bud blev utesluten många år tidigare och har hankat som fram som frilans, men får hjälp av en gammal kollega (spelad av Snoop Dogg) för att böna om ett mer välbetalt jobb. Samtidigt som Bud sätts i aktiv tjänst planerar en supervampyr i San Fernandodalen att ta över dagarna med hjälp av ett motgift till solljus.

Greppet med en dold värld för vampyrjägare är som en direkt stöld från "John Wick" och ett universum där lönnmördare hade ett hemligt hotell och en egen valuta. Nu är konceptets löjlighet uppskruvat, och lånar även idéer från "Training day" då Bud tilldelas assistenten Seth (Dave Franco) – en bokmal som aldrig lämnat kontoret och som kissar på sig varje gång den omaka duon möter ett par riktiga blodsugare.

Är det roligt? Nja. Särskilt inte de krystade referenserna till "Twilight".

Är det blodigt? Inte tillräckligt. Utöver splatter efter Buds vitlöksmarinerade hagelskott saknar "Dayshift" rätt nivå av köttighet.

Kombinationen kompis-action-skräck-komedi kanske lät som en kul, "bananas" idé på pappret och Netflix har onekligen plöjt ned en hel del pengar i projektet. Men det hade varit i större behov av en blodtransfusion för att kännas levande.

Fakta: Dayshift

Genre: Actionkomedi

Premiär: 12 augusti 2022 på Netflix

I rollerna: Jamie Foxx, Dave Franco, Meagan Good med flera

Regi: J.J. Perry

Speltid: 1 timmar och 53 minuter

Åldersgräns: 16 år

Betyg: + +

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons