Annons

Filmrecension: Sune gör upp med tjejtjusandet

Sune gör upp med sitt tjejtjusande i den sista delen av Sunetrilogin. En stabil igenkänningskomedi om det svenskaste vi har – kärlekskonflikter på midsommarafton.
Filmrecension • Publicerad 9 juni 2021
Sune försöker att vinna tillbaka kärleken Sophie i "Sune – Uppdrag: Midsommar". Pressbild.
Sune försöker att vinna tillbaka kärleken Sophie i "Sune – Uppdrag: Midsommar". Pressbild.Foto: Foto: Niklas Maupoix
Sissela Benn och Fredrik Hallengren spelar Karin och Rudolf i "Sune: Uppdrag: Midsommar". Pressbild.
Sissela Benn och Fredrik Hallengren spelar Karin och Rudolf i "Sune: Uppdrag: Midsommar". Pressbild.Foto: Foto: Niklas Maupoix

Familjen Andersson behöver knappast någon presentation. Sedan 1983 har familjen, med mellanstadieeleven Sune i spetsen, dykt upp i radio, böcker, tv, julkalendrar och filmer. Att de ursprungliga skaparna Anders Jacobsson och Sören Olsson lät Sveriges vanligaste efternamn pryda hushållet lär knappast vara en slump – Karin och Rudolf med barn är mer Svensson än "Svensson, Svensson".

I den sista delen av den nya "Sune"-trilogin fortsätter igenkänningsfesten och den här gången är det midsommar som hamnar under lupp. Flickvännen Sophie (Lily Wahlsteen) gör slut med Sune (Elis Gerdt) några dagar före högtiden och katastrofen är ett faktum – nu måste han ta in det tunga artilleriet, bestående av lillebror Håkan och några väl valda romantiska komedier, för att vinna henne tillbaka. Samtidigt skapar Sunes uppbrott svallvågor i hela familjen Andersson och missförstånden hopar sig.

Annons

De snart 40 år gamla fiktiva figurerna har i den senaste trilogin fått sig en uppfräschning anpassad till samtiden – och vad är mer 20-tal än att Sune nu måste göra upp med sitt största karaktärsdrag – tjejtjusandet?

Stundvis blir det lite väl mycket – men handlingen håller sig hela tiden på rätt sida om gränsen till överdrivet. En trygg, stabil och lättuggad leverans i genren vad-tokigt-det-kan-bli-på-familjesemestrar. Skämten flyger åt alla håll – högt, lågt och ibland lite ovanför barnens huvuden. En starkt lysande stjärna är Sissela Benn, som med sin skickliga komiska tajmning spelar mamma Karin.

Familjen Anderssons vardagsäventyr brukar bli populära. På vissa håll har den blonde mellanstadieeleven kallats för "svensk films ständige räddare", på grund av sin förmåga att locka publik till vita duken i en annars krisande svensk filmbransch.

"Sune – Uppdrag: Midsommar" har premiär strax efter biografernas kanske största kris hittills, när Sverige till slut börjar öppna upp efter pandemin. Även den här gången har Karl-Sune-Rudolf-Andersson potential att tjusa barnfamiljerna till att öppna plånboken.

Fakta: Sune – Uppdrag: Midsommar

Genre: familjekomedi

Premiär: 11 juni 2021

I rollerna: Elis Gerdt, Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Olle Sarri med flera

Regi: Erland Beskow

Speltid: 1 timme 25 minuter

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons