Annons

Filmrecension: Trygg siktar mot toppen

Äventyraren Robin Trygg får kämpa hårt för att uppfylla sin dröm om att bestiga Mount Everest. Visst svindlar det till ibland men det blir också svårt att engagera sig.
Filmrecension • Publicerad 9 juni 2022
Robin Trygg, i mitten, blir som besatt av berg som ung – vilket för honom till Mount Everests topp. Pressbild.
Robin Trygg, i mitten, blir som besatt av berg som ung – vilket för honom till Mount Everests topp. Pressbild.Foto: SF Studios
Robin Trygg testar ett nytt sätt att runda köerna på Mount Everest men hans dröm verkar gå i kras när en förödande jordbävning drabbar Himalaya. Pressbild.
Robin Trygg testar ett nytt sätt att runda köerna på Mount Everest men hans dröm verkar gå i kras när en förödande jordbävning drabbar Himalaya. Pressbild.Foto: SF Studios

Att folk utsätter sig för dödliga risker helt i onödan i en värld där mer icke-privilegierade människor kämpar hårt för att hålla sig levande har alltid provocerat undertecknad. Visst, äventyrslusta hit och upptäckarglädje dit. Och folk som har råd får väl göra som de vill.

Men det är alltid svårt att känna empati för deras vedermödor, speciellt när de frivilligt alltså beträder syrefattiga bergsområden som kallas "death zone".

Annons

Dokumentären "The summit" (2013), där bland andra svenska äventyraren Fredrik Sträng berättar sin version om vad som egentligen hände på toppen av K2 när elva klättrare dog i augusti 2008, är ett exempel. Nu aktuella "Bortom Tingri" är ett annat.

Dokumentären, en svensk-nepalesisk samproduktion, skildrar hur äventyraren Robin Trygg får en idé om hur han kan kringgå i-landsproblemet med de allt längre köerna upp mot toppen av världens högsta berg, Mount Everest.

Hans plan går ut på att först bestiga grannberget Cho Oyu, som är världens sjätte högsta berg, för att på så sätt vänja kroppen vid de extrema förhållandena och därmed förkorta klättringstiden på huvudmålet Mount Everest. En två-i-en-upplevelse alltså.

Tillsammans med sin klätterkompis Chhiring Dorje Sherpa beger han sig iväg till Himalaya 2015 men hamnar mitt i jordbävningen som kom att kräva tusentals människoliv.

Filmens starkaste del handlar om jordbävningen och den enorma förödelse som Robin Trygg får uppleva på plats. Men någonstans kan han ändå inte släppa tanken på att återvända till Nepal. För upp ska han.

Filmskaparna bakom "Bortom Tingri" vill berätta en historia om en man som vägrar ge upp sin dröm. Och någonstans måste även den mest inbitna skeptiker beundra Robin Trygg och Chhiring Dorje Sherpa, som envist kämpar på.

Det bjuds förstås också på dramatiska bilder, och för den som liksom Robin Trygg är lätt besatt av berg blir det mycket att titta på. Men även om det svindlar till ibland när man betraktar alla umbäranden så saknas ändå den fördjupning av dramat som hade behövts för att man verkligen ska engagera sig.

Rättelse: I en tidigare version av texten gavs ett felaktigt betyg.

Fakta: Bortom Tingri

Genre: Dokumentär

Premiär: 10 juni 2022

Medverkande: Robin Trygg, Chhiring Dorje Sherpa med flera

Regi: Peter Svensson

Speltid: 1 timme 30 minuter

Åldersgräns: 7 år

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons