Annons

First Aid Kit: Musiken tog oss ur mörkret

First Aid Kit ger sig ut på nya marker. På höstens album har de djupdykt i 80-talet.
Musik • Publicerad 12 augusti 2022
First Aid Kit släpper nytt album i höst.
First Aid Kit släpper nytt album i höst.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Syskonduon i First Aid Kit har en stark relation till Way Out West, och besökte festivalen första gången 2008.
Syskonduon i First Aid Kit har en stark relation till Way Out West, och besökte festivalen första gången 2008.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
First Aid Kit lockade storpublik till sin spelning på Way Out West.
First Aid Kit lockade storpublik till sin spelning på Way Out West.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Göteborgsfestivalen Way Out West är en speciell plats för Johanna och Klara Söderberg, konstaterar duon på plats i Slottsskogen i Göteborg.

– Vi var här första gången 2008, eftersom vi så gärna ville se vårt favoritband Fleet Foxes. Vi jobbade som gatumusikanter i Stockholm för att tjäna ihop pengar till biljetter. Spelningen var helt magisk, det var nästan religiöst. Sedan gick vi hem och gjorde en cover på Fleet Foxes, och det var genom den vi slog igenom internationellt, berättar Johanna Söderberg.

Kommer ut ur mörkret

Annons

Efter en över fyra år lång albumpaus släpper syskonduon sin femte fullängdare i höst, “Palomino”. Av pandemiskäl skedde inspelningen i Stockholm – någonting som blev en riktig fullträff, konstaterar Klara Söderberg.

– Det var faktiskt första gången vi spelade in en skiva där sedan 2009, och det kändes jättebra. Den har ett ganska nytt sound och vi ville testa lite nya grejer, mer 80-talssyntar. Kärnan är fortfarande våra röster och texter, men vi har känt oss lite mer fria, säger hon.

Medan “Ruins” från 2018 behandlade ett uppbrott, har “Palomino” till stor del ett glatt budskap.

– Det är liksom “rising of a phoenix”. Att komma ut ur ett mörker och rida iväg på en gyllene häst, det är en symbol för att stå på egna ben och vara fri. Vi har mått så dåligt en lång period, musiken var ett sätt för oss att ta sig ur det mörkret, säger Johanna Söderberg och Klara Söderberg fyller i:

– Vi har turnerat och jobbat så mycket tidigare, det har varit svårt att hålla fast i glädjen till musiken, den fick vi verkligen hitta tillbaka till.

TT: Hur hittade ni tillbaka?

– Vi tog en paus, och jag tror att pandemin hjälpte på ett sätt, att sakna musik så mycket. Att det inte fanns någon livemusik gjorde att vi fick skapa musik själva. Vi insåg vad vi hade saknat och hur viktigt det är för oss. Det finns många sorgliga låtar på skivan men också några av de gladaste vi någonsin har skrivit, säger Johanna Söderberg.

Lugnare turné

Snart kommer de att släppa flera datum för spelningar, men "Palomino"-turnén kommer inte alls bli lika intensiv som syskonduons tidigare, hektiska, rockstjärneliv.

– Vi har bestämt att vi vill turnera på ett lite annorlunda sätt, inte vara borta lika mycket. Jag tror det är någonting vi båda har velat länge, att få en balans och inte köra slut på sig själv, säger Klara Söderberg.

– Det finns alltid platser att spela på, man kan turnera varje dag om man vill, men vi orkar inte det längre, vi har gjort det i tio år. Vi vill hellre skriva och göra mer musik, säger Johanna Söderberg.

Fakta: First Aid Kit

First Aid Kit består av systrarna Johanna Söderberg (född 1990) och Klara Söderberg (född 1993).

De skivdebuterade 2008 med ep-skivan "Drunken trees".

2010 släppte de albumet "The big black and the blue", två år senare kom "The lion's roar". Sedan dess har de släppt albumen "Stay gold" (2014) och "Ruins" (2018).

Till hösten släpper de albumet "Palomino".

Spelade på Way Out West under torsdagskvällen..

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons