Annons

Från klorhall till regnskog

Kultur • Publicerad 12 januari 2006
Växjö simhall. Foto: Lena Gunnarsson
Växjö simhall. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

Det fanns en tid i början av 1970-talet när alla samhällen skulle ha en simhall. Det var i samband med kommunsammanslagningarna. De sista pengarna ur den lilla kommunen som hotade att gå in i den stora skulle spenderas. Det blev gärna en simhall.

Simhallar från den här tiden inte bara luktar klor, på något vis ser de ut som klor också. Grönblå och anticeptiska.

Annons

Nu har simhallarna gått från att vara klorerade straffkolonier för folkhemshygien och folkhälsa till lekfulla kroppstempel doftande av färskpressad juice, bubbelgum, orientalisk mystik, djungelland och vattenfallsbanor. Det ser ut som i filmen Beach men ligger till exempel i Örebro. Äventyrsbad kallas det visst, eller ännu hellre upplevelsebad.

I Gävle investerar man hårt i sitt Tropicanaland. Det största upplevelsebadet i landet heter Gustavsvik och ligger i Örebro. "Vi ville bort från det hårda kalla badet," säger badchefen på Gustavsvik Jonas Sjöqvist. "Det ska vara en regnskog så långt det är möjligt, det är det väsentligaste", menar han. Deras förebilder finns i så kallade centerparcs i Holland, Belgien och Frankrike. Hela semesteranläggningar med stora bad. Här är man i veckor. När man ibland hittar en kvarglömd simhall mellan mexivillorna i någon villaförort kan man bli nästan tårögd över hur enkelt livet på landet var 1977. Hade man inte ens färskpressad juice? Torkad frukt? Någon som minns?

Dan Hallemar

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons