Annons

Franskspråkig film vald till bästa någonsin

Film • Publicerad 2 december 2022
Den belgiska regissören Chantal Akermans film har utsetts till världens bästa. Arkivbild.
Den belgiska regissören Chantal Akermans film har utsetts till världens bästa. Arkivbild.Foto: Jonathan Short

En film av den belgiska regissören Chantal Akerman har valts till den bästa filmen någonsin av en grupp filmexperter, i en undersökning av det brittiska filminstitutet. "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles" från 1975 hamnade i år i toppen, skriver BBC.

Akerman gick bort 2015, 65 år gammal. Hon anses vara en av de mer banbrytande feministiska filmskaparna. Den utvalda filmen handlar om en änka som prostituerar sig för att få det att gå ihop, men som dödar en av sina klienter.

Annons

Undersökningen görs varje årtionde sedan 1952 och det här är den första gången en film av en kvinna tar sig in på topp tio. I 40 år var det Orson Welles "Citizen Kane" som låg i topp, men 2012 knep Alfred Hitchcocks "Vertigo" i stället förstaplatsen.

Sammanlagt har 1 639 kritiker, akademiker och anställda i filmbranschen tagit fram sina tio bästa filmer. På andra plats kom Hitchcocks "Studie i brott", följd av "Citizen Kane", Yasujirō Ozus "Tokyo Story" och Wong Kar Wais "In the mood for love".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons