Annons

Fredrik förste poet att kvala in till SM

Kultur • Publicerad 30 januari 2006
Vinnare. Fredrik Hänninen vann den första SM-kvaltävlingen i poetry slam. Foto: Stefan Nilsson
Vinnare. Fredrik Hänninen vann den första SM-kvaltävlingen i poetry slam. Foto: Stefan NilssonFoto: 

Inför ett mer än fullsatt Café å läs på Stadsbiblioteket tog Fredrik Hänninen på lördagskvällen hem segern i Växjös första SM-kvaltävling i poetry slam. Därmed är han den förste som har blivit klar att ingå i Växjös poetry slam-lag som ska tävla i SM senare i vår.

- Det här känns förstås riktigt roligt, sade en nöjd vinnare efter det att de fem jurygrupperna

Annons

redovisat sina slutgiltiga poäng.

Fem poeter deltog i kvaltävlingen, och efter en grundomgång där var och en av de fem fått läsa två dikter var, återstod en avgörande final mellan de tre som fått flest poäng. Men varken Anders Tornblad eller den enda kvinnan i startfältet, Ulla Lundegård, kunde då straffa Fredriks rytmiska, fartfyllda framträdande, där ämnena spände från det mer personligt underhållande till det med tydlig politisk udd.

- Det är viktigt att försöka få fram sitt budskap, men det måste också vara lite fart och lite sväng, konstaterade Fredrik.

Att musik, och då framför allt hiphop, är den stora inspirationskällan när det kommer till hans estradpoesi var inte att ta miste på.

- Alla de dikter jag läste i kväll har jag också musik till, berättade han.

Ytterligare tre poeter ska tas ut till SM-laget och det kommer att ske vid kvaltävlingar den 9 mars på Café Tufvan och den 20 april på Palladium. På Palladium kommer också Anders Tornblad och de

övriga två som tar andraplatserna i kvaltävlingarna att göra upp om den fjärde platsen i Växjös lag.

Mellan den 24 och 27 maj hålls de svenska mästerskapen i poetry slam i Sala.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons