Annons

"Frost" som nynorsk musikal väcker kritik

Mimmi Tamba och Ina Svenningdal spelar systrarna Anna och Elsa när Det Norske Teatret i Oslo sätter upp musikalen "Frost" på nynorska. Norsk privatteater tycker att musikalen hamnat fel.
Teater • Publicerad 15 april 2023
Mimmi Tamba gör en av huvudrollern i "Frost" på nynorska. Arkiv.
Mimmi Tamba gör en av huvudrollern i "Frost" på nynorska. Arkiv.Foto: Gorm Kallestad

Den isländske regissören Gísli Örn Gardarsson har blivit tillfrågad av Disney att göra en mer nordisk variant av den musikal som tidigare gjorts av filmen "Frost", uppger NRK. Själva historien är inspirerad av HC Andersens saga "Snödrottningen" och även filmen har många nordiska referenser.

Gísli Örn Gardarsson kontaktade själv Det Norske Teatret som tackade ja och uppsättningen får premiär på nynorska i oktober.

Annons

Den norska privatteaterproducenten Karianne Jæger är dock kritisk till att en teater som finansieras med "många miljoner skattekronor" gör ett så kommersiellt projekt. Hon har själv försökt få sätta upp "Frost" och menar att musikalen hade behövts på den norska privatteatern. Den skattefinansierade teatern borde prioritera annat, tycker hon.

– Till exempel ny norsk dramatik. Titlar som "Frost" hör hemma på privatteatrar säger hon till NRK men får mothugg av Erik Ulfsby, chef på Det Norske Teatret.

– Det är viktigt för nynorskan att också kunna vara kommersiell, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons