Annons

Gudrun blir ljus- och ljudkonsert

Kultur • Publicerad 3 januari 2006
Cad-ritning av Durham Sky Bowl.
Cad-ritning av Durham Sky Bowl.Foto: 
Lisa W Carlson och Janne Björkmans permanenta ljussättning av Sundsvalls södra infart. Invigdes november 2005. Foto: Staffan Westerlund
Lisa W Carlson och Janne Björkmans permanenta ljussättning av Sundsvalls södra infart. Invigdes november 2005. Foto: Staffan WesterlundFoto: 

På söndag är det ett år sedan stormen Gudrun drog fram över Sydsverige och förändrade landskapet för alltid. I samband med årsdagen uppmärksammas förstås händelsen på en rad olika håll. Ett av de mer spektakulära lär bli det unika ljus- och ljudkonstverket Rödja som tar plats på Lilla torget i Ljungby.

- Tanken är att på ett respektfullt sätt hedra alla de människor som drabbades av stormen och som fortfarande är drabbade, säger konstnären Lisa W Carlson.

Annons

Tillsammans med kollegan Janne Björklund står hon bakom verket, som är gjort på uppdrag av Länsutvecklingen Landstinget Kronoberg, Länsstyrelsen i Kronoberg och Ljungby kommun i samarbete med hemvärnet.

Båda konstnärerna är bosatta i Ångermanland, och att valet föll på dem trots att de inte själva upplevde stormen på nära håll, hänger samman med deras tidigare verk. Bland annat en uppmärksammad ljussättning av den södra infarten till Sundsvall.

- Vi har ju varit nere i Småland och Ljungbytrakten och sett oss omkring och fått berättelser återgivna från personer som drabbats. Man slås av vilken enorm kraft naturen kan ha, och vilken sorg det här har inneburit för många.

- Det är utifrån de upplevelserna och berättelserna som vi har skapat verket, säger Lisa W Carlson.

Tanken var först att förlägga ljusspelet i den stormfällda skogen, men det visade sig vara en logistisk omöjlighet. I stället fick de ta skogen till centrum.

- Jag vill inte avslöja för mycket om hur det kommer att se ut. Men det är en närmare 30 minuter lång föreställning som uppförs bara denna enda gång. Det blir också speciellt eftersom åskådarna faktiskt kommer att befinna sig mitt i ljussättningen.

Även hemvärnet kommer att spela en aktiv roll i föreställningen, och för den elektroniska musiken svarar tonsättaren Jan Carleklev från Dädesjö.

Rödja, som är ett ålderdomligt ord för röja, uppförs klockan halv åtta på söndag kväll.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons