Annons

Guldbaggar och Älgaslag

Kultur • Publicerad 14 januari 2006
Peter Andersson nomineras för sin roll i Mun mot mun.
Peter Andersson nomineras för sin roll i Mun mot mun.Foto: 

Veckan startade med att Björn Runges Mun mot mun blev Gulbaggenominerad i hela sju kategorier. Tydligen är detta ett drama i svartaste svart. Jag säger tydligen. Eftersom jag inte varit utanför Växjö sedan den hade premiär för ett par veckor sedan, och eftersom jag naturligtvis inte sysslar med illegal nedladdning, har jag inte haft möjlighet att se den.

Att den köpts in i så få kopior att universitetsstaden Växjö inte lyckats få någon är marknadsekonomi när den är som sämst - säkert finns det en slug ekonom bakom beslutet.

Annons

För Mun mot mun är ju kanske inte den typ av film som självklart lockar den riktigt stora biopubliken, men är däremot av den sort som belönas med baggar. Och baggar lockar en stor publik. Så en inte allt för kvalificerad gissning är att den snart går upp på en biograf nära dig. Om du inte redan laddat ner den förstås.

Till skillnad från filmjätten SF visade förlagsjätten Bonniers vad tillgänglighet är. I tisdags gav de ut den minst sagt produktiva författaren Lotta Lotass nya roman, Min röst skall nu komma från en annan

plats i rummet, direkt i pocket. Att den dessutom, att döma av en enig kritikerkår, är lysande gör inte saken sämre. Det brukar ju heta att film är bäst på bio, lika säkert är det att litteratur är bäst i pocket. För summan av en lunch får man tillgång till en hel värld, samtidigt som man slipper de tunga, inbundna böckernas jobbiga lösa omslag. Så vi får väl hoppas att "pocket direkt" inte var en engångsföreteelse?

Och så har programmet för Götebors filmfestival släppts. Festivalen startar den 27 januari och under de 10 dagar som följer blir det omkring 450 filmer från vår runda jords alla hörn. Vill du ha en chans att se de mest förhandshaussade filmerna, som svenska Infinite Mass-stjärnan Amir Chamdins långfilmsdebut Om Gud vill, får du skynda. Biljetterna blir tillgängliga för alla i dag klockan 12.

På hemmaplan sparkar teatervåren i gång i kväll, i Kosta. Det är visserligen inget nytt som inleder, utan den långlivade följetongen Älgaslag som fortsätter sin uppmärksammade turné i länet. Älgaslag, eller Skandalen i Kyrkhult som den kommit att kallas efter det att publiken lämnade föreställningen när den spelades där. Förmodligen kommer den inte röra upp lika mycket känslor i vår, men man kan hoppas att åtminstone någon av Regionteaterns eller Riksteaterns uppsättningar kommer att göra det. Även om reaktionerna då gärna få ta sig något andra uttryck.

I Växjö är den kommande veckan lika fattig på nya kulturhändelser som den gångna. Vi får väl tro att det beror på en kraftsamling inför kulturnatten som äger rum om två veckor.

Är man svältfödd på konst och kan tänka sig att ta sig till Stockholm kan man titta in på Moderna museet. Den 21 öppnas där den första större utställningen sedan 1983 med verk av en av Sveriges internationellt mest uppmärksammade konstnärer, Dick Bengtsson. Utställningen kommer under året att turnera runt i landet, något stopp i Kronoberg ser det dock inte ut att bli.

Avslutningsvis kan väl påpekas att det nästa vecka faktiskt finns en chans att se en guldbaggenominerad film på bio även i Växjö. Folkets bio visar Michael Hanekes Dolt Hot, nominerad till årets bästa utländska.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons