Annons

Guldbaggen för bästa film till Lena

Förhandsfavoriterna fick stryk av en uppstickare. Årets Guldbagge för bästa film gick till Ninas resa, Lena Einhorns berättelse om sin mors upplevelser i Warszawas ghetto. Dessutom fick Maria Lundqvist en bagge - till sist. Karin Svensson skriver.
Kultur • Publicerad 31 januari 2006

2005 var Lena Einhorns år. Parallellt med filmprojektet skriv hon en bok om sin mor - den belönades med Augustpriset. På måndagens filmgala på Göteborgsoperan fick hon ta emot priserna för bästa film och bästa manus, alla priser som hon var nominerad till.

Det är andra året i rad som den blankaste Guldbaggen går till en film av en kvinnlig regissör - förra året fick Maria Bloms

Annons

Majävlar priset.

Inför galan såg slaget ut att stå mellan tre filmer - Björn Runges socialrealistiska drama Mun mot mun, Josef Fares barndomsskildring Zozo och Lena Einhorns dramadokumentär Ninas resa. Alla tre filmerna prisades men även Ulf Malmros Tjenare kungen fick två priser, för regi till Malmros själv och för kostym till hans fru Jaana Fomin. I regikategorierna besegrade Malmros favoriterna Runge och Fares.

Det var många filmer som fick en bit av kakan på galan. Ghita Nørby fick priset för bästa biroll för filmen Fyra dagar i juni, Krister Henriksson belönades för sin huvudroll i Sex, hopp och kärlek och Maria Lundqvist för Signe i Den bästa av mödrar. Hon var dubbelt nominerad för några år sedan men fick nu sin första bagge för porträttert av en sörjande kvinna som tvingas ta hand om ett finskt krigsbarn.

- Det är Guldbaggeroll, för det är inte ofta i en film som man vågar fokusera på en kvinna och hennes utveckling. Hade jag inte blivit nominerad hade jag som skådespelare misslyckats - det är svårt att sjabbla bort, säger Maria Lundqvist.

Fröken Julie-aktuella Maria Bonnevie delade ut Hederspriset till en annan Fröken Julie - Anita Björk. Ingmar Bergman gav sitt eget pris till Svenska Filminstitutets avgående chef Åse Kleveland. Hon tänker dela ut prispengarna som stipendier på Drömfabriken, Filmhusets inspirationshelg för unga filmare. I år delades barnfilmspriset Gullspira ut för första gången och getstatyetten gick till animatören Per Åhlin för hans "prisvärda envishet, fantasi och entusiastiska integritet".

Nahid Perssons mångfalt prisade Prostitution bakom slöjan, om prostituerade kvinnor Iran, utsågs till bästa dokumentär. I kortfilmskategorin slog Maja Lindström och hennes animerade En nattsaga favoriten Ruben Östlund. Det sönderhyllade dramat Barnet av de belgiska bröderna Dardenne fick priset för bästa utländska film.

Karin Svensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons