Annons

Han är "Valpen" i "Morden i Sandhamn"

Skärgårdsidyllen på Sandhamn gästas av mer än kallblodiga mördare i år. Nu står det klart att en ny rollfigur gör debut i deckarseriens åttonde säsong. Den unga polisen "Valpen", spelas av det nya stjärnskottet Julius Fleischanderl, 29.
Nöje • Publicerad 3 augusti 2022
Julius Fleischanderl spelar "Valpen" i nya säsongen av "Morden i Sandhamn". Pressbild.
Julius Fleischanderl spelar "Valpen" i nya säsongen av "Morden i Sandhamn". Pressbild.Foto: Johan Paulin
Julius Fleischanderl spelar "Valpen" i nya säsongen "Morden i Sandhamn". Pressbild.
Julius Fleischanderl spelar "Valpen" i nya säsongen "Morden i Sandhamn". Pressbild.Foto: Marica Rosengård

Smeknamnet "Valpen" kan på något vis även beskriva Julius Fleischanderl – han är ny både i skådespelarbranschen och ny i rollen som polis. Men likheterna med själva rollfiguren tycker han själv är få.

– Jag är väldigt olik "Valpen". Jag skulle för det första aldrig på riktigt jobba som polis. Jag skulle inte må bra av att ha ett sånt ansvar på mina axlar, säger han.

Annons

Julius Fleischanderl beskriver sin rollfigur som nyfiken, ambitiös och "ganska kul".

– Han blir en rolig kontrast till de andra redan etablerade karaktärerna. Det är kul att porträttera hur en ung, ny, ambitiös kille studsar runt på alla de märkliga och spännande grejerna som händer i serien.

Han berättar att han trodde att det skulle dröja tills han gestaltade en polis i en tv-serie eller film.

– Förr eller senare gör ju alla det, känns det som. Jag trodde kanske att det låg några år framför mig. Så kommer den här rollen, sedan så står man plötsligt där i uniform på första inspelningsdagen.

Tar ut svängarna

Poliser i skärgården är ett långlivat koncept – tv-serien "Morden i Sandhamn" har tolv år på nacken. Upplägget för säsong åtta är sig likt – den harmoniska skärgårdsön utanför Stockholm skuggas av ondskefulla mord. Men den nya säsongen skiljer sig på vissa sätt, anser Julius Fleischanderl.

– Jag tycker att vi tar ut svängarna mer i den nya säsongen. Alla historier är spännande. Det blir både drama, humor och action – allt i ett.

Alexandra Rapaport spelar återigen sommargästen och åklagaren Nora Linde. Även polisen Alexander, som introducerades förra säsongen och spelas av norske Nicolai Cleve Broch, återkommer. Han får "Valpen" som sin nya kollega och underhuggare.

Tuff konkurrens

Julius Fleischanderl har tidigare spelat i bland annat "Sameblod" , 2016, "Cryptid", 2020 och "Två systrar", 2021. Men han berättar att han fortfarande kan känna sig ganska grön på inspelningar.

– Varje gång jag jobbar lär jag mig extremt mycket och känner att "jag vet fan ingenting".

Att vara ung skådespelare innebär också att gå på många provfilmningar tillsammans med andra nykläckta talanger. Konkurrensen om jobben är tuff. Julius Fleischanderl tycker att jobben är för få jämfört med hur många duktiga sökande som finns.

Annons

– Jag har sett så många människor i min egen ålder göra otroliga framföranden i olika sammanhang, men sedan aldrig sett dem vara med i något, det känns så tråkigt. Men sedan blir man glad varje gång någon får chansen att jobba.

Han tillägger:

– Tänk hur många som delar samma drömmar. Det hade varit enklare att ha som mål att jobba med att skörda ärtor, eller något.

Julius Fleischanderl

Ålder: 29

Bor: Stockholm

Tidigare roller: Niklas i "Sameblod" (2016), Niklas i "Cryptid" (2020), Lucas i "Två Systrar" (2021)

Är aktuell med egna kortfilmsprojekt.

Julius Fleischanderl

"Morden i Sandham" säsong 8 släpps på C More måndag den 8 augusti, och serien har sedan premiär den 23 augusti på TV4 och TV4 Play.

Manuset är skrivet av bland andra Johan Widerberg, som även har varit med och skrivit de senaste säsongerna av "Morden i Sandhamn".

Tv-serien baseras på deckarböckerna som är skrivna av Viveca Sten. Men sedan säsong sju har serien gått sin egen väg, då alla befintliga böcker redan har filmatiserats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons