Annons

Han mottar årets Zornmärke

Kultur • Publicerad 13 augusti 2022
Alm Nils Ersson har spelat fiol sedan tioårsåldern och mottar årets Zornmärke i guld. Arkivbild.
Alm Nils Ersson har spelat fiol sedan tioårsåldern och mottar årets Zornmärke i guld. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Årets mottagare av Zornmärket i guld är folkmusikern Alm Nils Ersson, född och uppvuxen i Siljansnäs i Dalarna.

Sin första fiol fick han på ett kafferep när han var i tio år och 1964 kom han in på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han studerade klassisk altfiol. 1970 började han spela i Kungliga Hovkapellet där han blev kvar till sin pension 2002. Parallellt med sitt arbete har han hållit folkmusiken nära, bland annat i grupperna Rombo Spelmän och Herr T och hans spelmän.

Annons

Zornmärket är det mest prestigefulla folkmusikutmärkelsen i Sverige och ges till särskilt framstående traditionsbärare inom svensk folkmusik.

”För mästerlig gestaltning och traditionsrikt spel av låtar från Leksandsbygden.”, lyder juryns motivering.

”Jag blev fullständigt tagen på sängen med den här guldutmärkelsen – när Zornjuryn dök upp hemma hos mig med en blombukett förstod jag ingenting. Men naturligtvis känner jag mig både stolt och hedrad”, säger Alm Nils Ersson i pressmeddelandet.

Utmärkelsen delas ut av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons