Annons

Han vill poesitesta politiker

Kräv av politiker att de ska kunna skriva poesi. Det föreslår isländske Sjón som ser det politiska språkets begränsningar som ett stort problem.
Alla politiker borde visa att de är kapabla till ett kreativt engagemang i världen, säger han.
Litteratur • Publicerad 14 april 2023
Även i korpens ögon, det svartaste av det svarta, speglas ljuset – "detta torde kunna skänka oss tröst", framhåller Sjón i en av sina dikter.
Även i korpens ögon, det svartaste av det svarta, speglas ljuset – "detta torde kunna skänka oss tröst", framhåller Sjón i en av sina dikter.Foto: Claudio Bresciani/TT
"Politiken dominerar det sätt som vi talar om världen på, och jag tror att det är ett av de stora problemen", säger den isländske poeten och författaren Sjón.
"Politiken dominerar det sätt som vi talar om världen på, och jag tror att det är ett av de stora problemen", säger den isländske poeten och författaren Sjón.Foto: Claudio Bresciani / TT

I 45 år har Sjón registrerat och skrivit. Nu är han i Stockholm för att ta emot Svenska Akademiens nordiska pris, som med sina 400 000 kronor även brukar kallas för Lilla Nobelpriset. Mats Malm, Akademiens ständige sekreterare och tidigare översättare av isländsk medeltidslitteratur, ringde upp honom och berättade.

– Det legendariska telefonsamtalat från Akademien gjordes på isländska, på mitt språk, det var en fin upplevelse säger Sjón.

Annons

Nordiska priset smäller extra högt också för att det till skillnad från de flesta andra priser ges för allt han skrivit och inte enbart för det allra senaste.

– En grupp väldigt belästa människor har gått igenom alltihopa och kommit fram till att "jobbet är väl genomfört, låt oss samlas och låta honom få veta det", ha ha.

Tonårssurrealist

I sitt tacktal på Börshuset berättade han lite om hur det började, och om ett möte nyligen med en gammal klasskamrat från grundskolan. Hon mindes hur han som 15-årig tonårssurrealist hade talat om för henne att han just hade givit ut sin första diktsamling. "Varför?", undrade hon.

– Det var en mycket relevant fråga, säger Sjón och berättar att hans tidigare klasskamrat också mindes vad den sommarlovsfirande tonårspoeten hade svarat henne:

Han förklarade då att att han hade skrivit poesi i månader och ville ge människor chansen att säga åt honom att sluta om det inte höll.

Sedan dess har han använt sitt ordkunnande även till romaner, barnböcker och filmmanus men hans senaste verk, "Nattarbete", är just en diktsamling.

– Jag började med att ha en absolut tilltro till poesin. Djupt inne i mig finns en önskan att verkligen vara poet, och i förlängning till det skriver jag romaner, manus, libretton och allt möjligt annat.

På försättsbladet citerar han den surrealistiska författaren och konstnären Leonora Carrington som ett slags erkännande av den konstriktning som på djupet fortfarande präglar hans skrivande. Efter att boken kommit på isländska i fjol besökte han Venedigbiennalen och upptäckte att biennalens själva hjärta, "Det gyllene rummet", rymde konst av de största kvinnliga surrealistkonstnärerna – inklusive just Carrington.

– För mig var det ett fantastiskt ögonblick, jag tog det nästan som en personlig födelsedagspresent eftersom jag fyllde 60 år.

Korpars svarta ögon

Genom iakttagelser av sådant som skuggor, korpars svarta ögon eller månskenets korta spegling på en flygplansvinge praktiserar han en metod där dikterna blir "rotade" i verkliga upplevelser. Sjón ser det som en författares skyldighet att registrera den värld han lever i.

Annons

I fjol hoppade han av den isländska litteraturfestivalen Iceland Noir i protest mot landets stränga migrationspolitik. Ändå är det framför allt genom skrivandet som han uttrycker sig.

– För mig är det viktigt att de stora frågorna i vår tid blir en del av poetiskt tänkande, och att det poetiska tänkandet på riktigt är en del av samtalet kring vad det är att överleva som människa, både på individuell nivå och som art.

Sjón förutspår att nya litterära verk snart föds ur globala trauman som pandemi och klimatförändringar.

– Jag är i själva verket rätt positiv. Jag tror att poesi och litteratur kommer att bli väldigt viktigt för att förstå vad vi gått igenom och det som kommer.

Sjón om ...

... sitt snart färdiga manusarbete med Ali Abbasis kommande filmatisering av "Hamlet" som ska spelas av Noomi Rapace:

– Det blir en helt ny Hamlet.

TT: En kvinnlig?

– En ny. Vår största inspiration är Asta Nielsens stumfilm "Hamlet" från 1921, ett fullständigt radikalt projekt där Asta Nielsen i sin androgyna svarta kostym är en av de vackraste Hamlet som gjorts. Vi vill ta det ännu längre.

... om vikingafilmen "The Northman" och samarbetet med regissören Robert Eggers:

– Vi fortsätter att jobba med fler historiska projekt.

... om ryktet att han skriver manus till en ny filmatisering av "Frankenstein"?

– Jag är förvånad över att du hört det. Det är hemligt och jag vill inte kallade det "filmatisering".

... om sin metod "20 sekunder":

– Ta ett naturligt element i din omgivning och titta på det i 20 sekunder: en träpanel, en ylletröja. Det är så enkelt och så spännande, jag tror att hur avancerade vi än är så behöver vi alltid en påminnelse om naturen i vår närhet. Om du är poet kanske du gör något av det, men jag är säker på att det kan översättas till andra saker.

... om varför politiker ska skriva poesi:

– Politiken dominerar det sätt som vi talar om världen på och jag tror att det är ett av de stora problemen. Men människan har olika sätt att tala om världen på, vi borde använda dem för att hitta metoder att leva.

Fakta: Sjón

Född: 1962.

Namnet: Sjón betyder "synen" på isländska och är en pseudonym för Sigurjón Birgir Sigurdsson.

Bor: I Reykjavik, men arbetar oftast i en stuga på Islands sydkust.

Bakgrund: Var gästartist i Björks band Sugarcubes där han spelade luftgitarr. En gång i New York satt hans egna idoler Iggy Pop och David Bowie på läktaren. Blev Oscarsnominerad för låttexten till "I’ve seen it all" från Lars von Triers "Dancer in the dark".

Böcker: Debuterade 1978. På svenska finns elva titlar, däribland "Skugga-Baldur" för vilken Sjón fick Nordiska rådets litteraturpris och den kritikerhyllade romantrilogin "Codex 1962".

Aktuell: Men sin senaste diktsamling "Nattarbete".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons