Annons

Hårdrocksfesten tillbaka – "allt är större"

Efter tre år är rockfesten tillbaka – lika hård som tidigare, men 25 procent större.
Musik • Publicerad 7 juni 2022
Publik vid den senaste Sweden Rock-festivalen 2019.
Publik vid den senaste Sweden Rock-festivalen 2019.Foto: Hanna Franzén/TT

Två somrar i rad har de vindpinade fälten i blekingska Norje gapat tomma. Men i veckan ska de återigen befolkas av tusentals hårdrocksfans med höjda djävulstecken i luften.

– Efter tre års uppehåll är det fantastiskt att få genomföra festivalen igen. Det har varit mycket saknad och det finns många förväntningar och ett uppdämt behov. Hos oss själva, men också hos besökare och artister, säger Sofia Lindqvist Lacinai.

Annons

Största nyheten festivalen har blivit större, berättar hon. Det betyder mer utrymme framför scenerna och även större entréer, en ny vinträdgård och ett "kids corner" för de yngsta hårdrockarna.

– Allt är större i år. Festivalområdet är utökat med 25 procent sedan sist, och då har vi framförallt breddat framför de två största scenerna och fått tillgång till ett helt nytt område vid en udde vid havet, säger Sofia Lindqvist Lacinai.

"Stark ekonomisk historia"

Att festivalen kan satsa efter att ha tvingats ställa in två gånger beror på flera faktorer, förklarar hon.

– Det beror på en kombination av att de flesta besökare som köpte biljett till 2020 har valt att behålla dem, men också på att vi har fått utnyttja de verktyg som regeringen har gett oss i form av statliga bidrag och permitteringar. Vi har dessutom en stark ekonomisk historia, som har hjälpt oss att klara oss även om intäkterna gick från stora till minus.

På scen står bland andra Guns n' Roses, Volbeat, In Flames och vad Lindqvist Lacinai beskriver som en klassisk Sweden Rock-mix med allt från progressiv 70-talsrock till den allra hårdaste dödsmetallen. De allra flesta av dem var bokade redan 2020.

– Jag tror att många av banden ser fram emot att äntligen få komma hit och köra. De vill ju inget hellre än att möta fansen och vara ute på turné igen, säger Lindqvist Lacinai.

Stora förhoppningar

Senast Guns n' Roses spelade på festivalen var 2010, och då blev bandet med Axl Rose i spetsen utbuat på scen. Men sedan dess har man återförenat flera originalmedlemmar och fått en nytändning.

– De senaste åren har de ju steppat upp rejält. Feedbacken på senare årens arenaspelningar har varit väldigt positiv. Vi har alla förhoppningar om att det kommer att bli ett fantastiskt gig på alla sätt och vis, säger Lindqvist Lacinai.

TT: Vad missar du inte själv?

– Förutom de allra största bokningarna är Nestor är ett band som jag tycker är spännande. Vi hade med dem unplugged på ett digitalt event under våren och nu ser jag verkligen fram emot att se dem med fullt set på scen. Men det blir aldrig möjlighet för oss att se hela konserter. Man lyssnar en liten stund och sedan har man mer arbete.

Fakta: Sweden Rock

Äger rum 8–11 juni i Norje utanför Sölvesborg. Återkommer i år efter att ha ställt in 2020 och 21.

Ett 80-tal band spelar, bland andra Guns n' Roses, Volbeat, In Flames, The Hellacopters, Nightwish och Megadeth.

Brukar locka cirka 35 000 besökare per dag.

Fröet till Sweden Rock såddes 1992, när Sommarfestivalen i Olofström drog i gång. Året därpå flyttade festivalen till Karlshamn, och bytte namn till Karlshamn Rock Festival. 1998 flyttade festivalen till Sölvesborgs kommun, och året därpå bytte festivalen namn till Sweden Rock Festival.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons