Annons

Högsäsong för berörande livsöden

En folkkär filmregissör, en stridbar politiker och en utbränd idrottsstjärna – det är högsäsong för tv-dokumentärer om intressanta personligheter och berörande öden.
Här är fem tips på filmer att se i sommar.
Film • Publicerad 18 juli 2021
Tennisspelaren Naomi Osaka i en scen ur den nya dokumentärserien "Naomi Osaka", en av flera intressanta dokumentärer med berörande livsöden i sommar. Pressbild.
Tennisspelaren Naomi Osaka i en scen ur den nya dokumentärserien "Naomi Osaka", en av flera intressanta dokumentärer med berörande livsöden i sommar. Pressbild.Foto: Netflix/AP
Skådespelaren Val Kilmer har ett stort bibliotek av egenfilmade filmer från hela sitt liv, vilket kommer väl till pass i den hyllade dokumentären "Val". Pressbild.
Skådespelaren Val Kilmer har ett stort bibliotek av egenfilmade filmer från hela sitt liv, vilket kommer väl till pass i den hyllade dokumentären "Val". Pressbild.Foto: A24/AP
Birgitta Dahl, tidigare talman, minister och riksdagsledamot, var stridbar under sin verksamma tid, vilket skildras i en ny dokumentär. Arkivbild.
Birgitta Dahl, tidigare talman, minister och riksdagsledamot, var stridbar under sin verksamma tid, vilket skildras i en ny dokumentär. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Naomi Osaka"

Hur känns det att vara en av världens bästa tennisspelare? I Naomi Osakas fall verkar svaret vara: tudelat. Hon drog sig ur Franska mästerskapen i maj och talade därefter ut om sin kamp mot depression och ångest. I den här serien i tre delar får man följa henne under två viktiga år då hon förfinar sitt spel och börjar hitta sin röst.

Annons

Premiär: 16 juli på Netflix.

"Ett par dagar i november med Jan Troell"

På regissörens födelsedag visas Tom Alandhs dokumentär om en av Sveriges mest framstående filmskapare. Filmen är fylld av Jan Troells egna bilder och ett samtal om barndomens lycka och skapandets glädje. Och om hur svårt det kan vara att sätta på tv:n även om man har fler Guldbaggar än någon annan inom svensk film.

Premiär: 23 juli på SVT.

"Who the fuck is Bobby?"

Många känner till kändisfrisören Bobby Oduncu och hans ytligt sett glamorösa liv. Men i den här nya filmen skildras hans kamp för frihet och rätten till kärlek i en berättelse för alla de med hbtq-identitet, som lever med dubbel utsatthet i en hederskontext. Filmen är skapad av Nisti Stêrk. Medverkar gör också Carola Häggkvist, Roy Fares och Carolina Gynning.

Premiär: 4 augusti på SVT.

"Val"

Skådespelaren Val Kilmer gjorde sig ett namn i filmer som "Top gun" och "Heat". För fyra år sedan drabbades han av strupcancer, överlevde men förlorade rösten, vilket skildras i "Val". Kilmers stora bibliotek av egenfilmade videor från storhetstiden är en stomme i berättandet, som blir en hyllning till kreativitet mot alla odds. Filmen fick nyligen ett lysande mottagande på filmfestivalen i Cannes.

Premiär: 6 augusti på Amazon Prime.

Annons

"Birgitta Dahls heliga vrede"

Under sina 33 år i riksdagen var socialdemokraten Birgitta Dahl med och drev igenom flera av de jämställdhetsreformer som vi i dag tar för givna, som daghem åt alla och allmän föräldraförsäkring. Den i dag 83-åriga Birgitta Dahl porträtteras av Henrik von Sydow i en film som skildrar en kontroversiell politiker, men också framväxten av det moderna Sverige.

Premiär: 8 augusti på SVT Play och 11 augusti i SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons