Annons

Hon får Pär Lagerkvistpriset

Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2019 går till poeten och akademiledamoten Jila Mossaed. Det kunde kultur- och fritidsnämndens ordförande Jon Malmqvist (KD) avslöja under ett litet evenemang med fika på stadsbiblioteket i Växjö.
Publicerad 25 september 2019
Jila Mossaed när hon besökte Växjö och Fria ordets hus i våras. Nu får hon komma hit igen.
Jila Mossaed när hon besökte Växjö och Fria ordets hus i våras. Nu får hon komma hit igen.Foto: URBAN NILSSON

Priset delas ut vartannat år och på stadsbiblioteket samlades nyfikna litteraturintresserade för att höra vem som skulle belönas den här gången. Jila Mossaed är den femte pristagaren och syftet är att ge priset för ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jon Malmqvist (KD) avslöjade pristagaren inför en stor publik på stadsbiblioteket.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jon Malmqvist (KD) avslöjade pristagaren inför en stor publik på stadsbiblioteket.Foto: Filip Sjofors

Margareta Krig från Pär Lagerkvistsamfundet är en av medlemmarna i juryn som tagit fram årets pristagare.

Annons

– Vi har jobbat med det här intensivt det senaste året. Det viktiga är att vi alla är överens. Man kan ju se väldigt olika på vem som ska få priset, säger hon.

Var det viktigt med en kvinna den här gången?

– Vi resonerar och det fanns både män och kvinnor med i samtalen. Det var inte en självklarhet att det skulle bli en kvinna, kvaliteten är viktigast.

Det ska vara en författare i Pär Lagerkvists anda?

– Ja, och det kan ju vara väldigt mycket. Många passar in där eftersom Pär Lagerkvist var så bred i sitt författarskap med romaner, essäer, lyrik och dramatik, säger Margareta Krig.

Nahide Arabadji läste dikter av Jila Mossaed.
Nahide Arabadji läste dikter av Jila Mossaed.Foto: Filip Sjofors

Jila Mossaed föddes i Teheran 1948 och kom till Sverige 1986. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen ”Månen och den eviga kon” 1997. Sedan dess har hon gett ut flera diktsamlingar, senast ”Vad jag saknades här” 2018. På persiska har hon publicerat flera diktsamlingar och två romaner. Sedan 2018 är Jila Mossaed ledamot av Svenska Akademien. Hon skriver i en hälsning så här:

”Jag läste boken Barabbas på persiska som ung och visste inte om Pär Lagerkvists poesi. När jag läste hans dikter för första gången i Hagfors kunde jag inte ens uttala ordet ”arvedel” på rätt sätt. Ångest, ångest är...jag kände igen mitt vemod och min melankoli i hans djupa dikter. Och allvaret!”

Jila Mossaed kommer att ta emot priset på stadsbiblioteket i Växjö den 18 oktober tillsammans med Pär Lagerkvistsamfundet. Prissumman är på 100 000 kronor.

Juryns motivering lyder så här: ”För ett sparsmakat lyriskt författarskap som med sin omisskännliga lyskraft och sitt personliga erfarenhetsdjup har stor räckvidd i tid och rum”

Många ville ta del av vem som skulle få Pär Lagerkvistpriset. Före kaffet läste Nahide Arabadji dikter.
Många ville ta del av vem som skulle få Pär Lagerkvistpriset. Före kaffet läste Nahide Arabadji dikter.Foto: Filip Sjofors
Litteraturpris

Pär Lagerkvistpriset

Tidigare pristagare: Kristian Lundberg (2011), Eva Ström (2013), Lars Andersson (2015), Lars Norén (2017).

Juryn 2019 består av ordförande Jonas Modig, Stockholm, förläggare, förlagschef och författare, Margareta Krig, Pär Lagerkvistsamfundet, Majgull Axelsson, författare och journalist, Maria Küchen. författare och kulturjournalist samt Hedvig Lagerkvist, skådespelerska och representant för Pär Lagerkvists familj.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons