Annons

Hon har gjort Sveriges Oscarsbidrag

Amanda Kernells film "Charter" utses till Sveriges Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella långfilm.
Film • Publicerad 3 november 2020
"Jag tycker att vi har gjort en väldigt bra film så det här är otroligt roligt", säger regissören Amanda Kernell, vars film "Charter" är utsedd till Sveriges Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella långfilm.
"Jag tycker att vi har gjort en väldigt bra film så det här är otroligt roligt", säger regissören Amanda Kernell, vars film "Charter" är utsedd till Sveriges Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella långfilm.Foto: Jessica Gow/TT
Alice (Ane Dahl Torp) tar olovligen med sig sina barn på semester mitt under brinnande vårdnadstvist i "Charter". Pressbild.
Alice (Ane Dahl Torp) tar olovligen med sig sina barn på semester mitt under brinnande vårdnadstvist i "Charter". Pressbild.Foto: Nordisk film
"Hur firar man i coronatider? Men det är klart att jag ska fira", säger regissören Amanda Kernell (längst fram), här med producenten Lars G Lindström, skådespelaren Sverrir Gudnason och producenten Eva Åkergren.
"Hur firar man i coronatider? Men det är klart att jag ska fira", säger regissören Amanda Kernell (längst fram), här med producenten Lars G Lindström, skådespelaren Sverrir Gudnason och producenten Eva Åkergren.Foto: Jessica Gow/TT

"Charter" följde upp den hyllade "Sameblod", och hade premiär på Sundance filmfestival i januari. Själv beskriver regissören Amanda Kernell sin film som "en kärleksförklaring till alla skilda föräldrar", ett tema som har gått hem runt om i världen.

– Inte minst i en amerikansk kontext. Det har gått väldigt bra där och folk har blivit starkt berörda. Föräldraskap och hur man som förälder ska hantera relationen till sina barn i en skilsmässa är ju väldigt universellt, säger Amanda Kernell.

Annons

Hennes film slog ut Roy Anderssons "Om det oändliga" och Nathan Grossmans dokumentär "Greta" i kampen om att bli det svenska Oscarsbidraget. Juryn kallar henne för "en av de mest intressanta europeiska filmkonstnärerna".

– Roy Andersson gör ju fantastiska filmer och jag har förstått att "Greta" också är en bra och viktig film. Så det känns otroligt roligt, säger Amanda Kernell.

Pandemipremiär

"Charter" följer tvåbarnsmamman Alice som har insett att hon kommer att förlora vårdnaden om sina barn, och som i ett sista försök att vinna dem tillbaka självsvåldigt tar med barnen till ett charterparadis på Kanarieöarna. Skilsmässoparet spelas av norska Ane Dahl Torp och Sverrir Gudnason.

I Sverige fick filmen premiär precis när coronapandemin bröt ut, vilket gjorde starten lite märklig, menar Amanda Kernell. Hon är glad över att filmen nu får chans att nå ännu fler.

– Jag tycker att vi har gjort en väldigt bra film och är glad att den nu reser över hela världen och berör människor fast den är på svenska och från norr om polcirkeln.

Kampanj i pandemitid

Nu tar ett pandemianpassat kampanjande för filmen vid. Över 90 utländska filmer slåss om en plats i kategorin bästa internationella film. Vilka det blir till slut presenteras av Oscarsakademin den 15 mars.

– Det här blir ett speciellt år. Allt är digitalt så jag vet faktiskt inte vad som händer nu, det tror jag knappt någon vet just den här gången, säger Amanda Kernell.

TT: Ska du fira något då?

– Ja, hur firar man i coronatider? Men det är klart jag ska fira.

Fakta: Viktiga Oscarsdatum

9 februari: Oscarsakademin offentliggör den korta listan ("shortlist") över de filmer som har valts ut av de cirka 90 som anmälts till kategorin bästa internationella film.

15 mars: De slutgiltigt nominerade i kategorin offentliggörs.

25 april: Oscarsgalan äger rum i Los Angeles.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons