Annons

"Idol"-Birkir: Vi var båda osynliga i början

Att Jacqline Mossberg Mounkassa och Birkir Blær skulle göra upp i "Idol"-finalen var ingen självklarhet.
Ingen av dem hade planerat att söka till TV4:s underhållningsprogram – och bägge röstades ut av tittarna i kvalveckan.
Tv • Publicerad 9 december 2021
Jacqline Mossberg Mounkassa och Birkir Blær är årets finalister i "Idol".
Jacqline Mossberg Mounkassa och Birkir Blær är årets finalister i "Idol".Foto: Anders Wiklund/TT
Jacqline Mossberg Mounkassa och Birkir Blær gör upp i "Idol"-finalen på Avicii Arena.
Jacqline Mossberg Mounkassa och Birkir Blær gör upp i "Idol"-finalen på Avicii Arena.Foto: Anders Wiklund/TT

Det spelar ingen roll att Jacqline Mossberg Mounkassa och Birkir Blær är "Idol"-produktionens två viktigaste personer just nu – de måste ändå visa upp sina vaccinationsbevis när de kliver in i arenan under intervjun med TT.

Finalisterna har inte hunnit känna på scenen ännu, men rör sig redan vant mellan Avicii Arenas olika korridorer.

Annons

– Man är väldigt peppad inför framtiden, man ser sina visioner och hur man vill att det ska fortsätta. Jag vill åka runt i arenor och köra mina egna låtar, säger Jacqline Mossberg Mounkassa.

Tiden innan den direktsända talangjakten drog i gång hade Jacqline Mossberg Mounkassa ett vanligt jobb och hängde i studion på fritiden. Hon hade inte planerat att söka till "Idol", men ändrade sig i och med att extra-delen "Idol-raketen" lanserades.

Birkir Blær var nyinflyttad från Island, och kunde inte i sin vildaste fantasi förställa sig att hundratusentals av hans nya landsmän snart skulle följa honom i direktsändning, vecka efter vecka. Han var dessutom orolig inför språkbarriären.

Vill bli accepterad

Båda två blev utröstade av tittarna i kvalveckan, men räddades sedan kvar när de tilldelades juryns "wildcards". Till råga på allt dröjde det innan tittarna ens förstod att Birkir Blær tävlade i programmet.

– Det visades ingenting från min audition, jag var inte med i tv förrän i "Idol-giget". Jag blev den nya killen för tittarna och folk sms:ade mig "Var kom du ifrån?". Jag var nervös över det då, men jag tror inte att det har varit dåligt. Jag behövde bevisa mig mer – och det funkade, säger Birkir Blær.

TT: Känns det som en revansch att vara i final?

– Ja, på ett sätt. Vi var båda osynliga i början, och fick gradvis bevisa oss själva över tid, säger han.

I årets prispott ligger inte bara ett skivkontrakt och vinnarlåten, förstapristagaren kommer även att få uppträda på Lollapalooza i Stockholm nästa år. Men varken Jacqline Mossberg Mounkassa eller Birkir Blær hävdar att de ser på fredagens framträdande som en tävling.

– Någon kommer att bli nummer ett, men efter det börjar ens egen resa. Det är klart att det är kul just då att vinna, men sedan kör man vidare och då handlar det om vem som jobbar hårdast. Och jag tror att vi båda jobbar väldigt hårt, säger Jacqline Mossberg Mounkassa.

"Orolig inför"

Birkir Blær är inne på samma spår.

Annons

– Men det skulle betyda mycket att vinna. Jag skulle känna mig accepterad som musiker och accepterad i landet, säger han.

TT: Var du rädd för att inte bli accepterad tidigare?

– Lite. Eller inte riktigt, för jag är så privilegierad som man bara kan vara. Men jag var orolig inför tävlingen eftersom jag inte pratar så mycket svenska och jag tänkte att någon kanske har problem med det. Att de tycker att det är orättvist att jag bara flyttar hit, säger han.

Årets vinnarlåt heter "Weightless", och framförs sist i tävlingen.

– Det är verkligen en vinnarlåt. När jag var i studion sade de att låttexten innehåller åtta titlar från gamla vinnarlåtar, säger Jacqline Mossberg.

– Det är en bra finalsång, den representerar tävlingen på ett bra sätt och det är en bra poplåt. Pop är inte riktigt min grej – men det handlar inte om att det ska vara en perfekt låt för mig, utan om att det ska vara en perfekt slutlåt för säsongen, säger Birkir Blær.

Fakta: Idol-finalisterna

Jacqline Mossberg Mounkassa

Ålder: 23 år

Bor: I Stockholm

Sjunger i finalen: "Industry baby" av Lil Nas X och Jack Harlow, "God is a woman" av Ariana Grande samt vinnarlåten "Weightless".

Gör på måndag morgon nästa vecka: "Jag kommer att vara fett taggad på att bara börja jobba. Då börjar det på riktigt på något vis, den egna resan, när man ska göra egna låtar", säger hon.

Birkir Blær

Ålder: 21 år

Bor: I Göteborg

Sjunger i finalen: "All I ask" av Adele, "It's a man's man's man's world" av James Brown samt vinnarlåten "Weightless".

Gör på måndag morgon nästa vecka: "Jag kommer antagligen att känna mig trött, men också tacksam. Det är då det verkliga arbetet börjar", säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons