Annons

Iransk rappare behöver "akut vård"

Musik • Publicerad 7 april 2023
Människor i Istanbul protesterar mot gripandet av rapparen Toomaj Salehi. Arkivbild.
Människor i Istanbul protesterar mot gripandet av rapparen Toomaj Salehi. Arkivbild.Foto: Yasin Akgul

Den iranska rapparen Toomaj Salehi som greps förra året i Iran behöver "akut medicinsk vård som han inte kan få i fängelset". Det hävdar USA-baserade Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI).

"Vi är mycket oroade över svårighetsgraden och omfattningen av hans skador", uppgav CHRI:s källa nära Toomaj, som hävdar att han blev svårt torterad de första dagarna efter gripandet, med bland annat slag mot huvudet och en bruten vrist.

Annons

Rapparen har i sin musik kritiserat regimen för bland annat dödsstraffen, ojämställdheten, propagandan i statsmedierna, till och med Irans handel med Kina fördöms. Han har också tillägnat fångarna i det ökända Evinfängelset i Teheran en låt.

Hans hem stormades mitt i natten och han fördes bort tillsammans med två vänner. Fyra veckor efter gripandet kom den första officiella uppgiften om Salehi: ett åtal där han anklagas för att "sprida korruption i världen" – ett brott som i Iran kan straffas med döden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons