Annons

Jack Vreeswijk är död

Sångaren och låtskrivaren Jack Vreeswijk har avlidit efter en tids sjukdom, skriver Bohusläningen. Han blev 59 år.
Musik • Publicerad 4 april 2023
Vissångaren och kompositören Jack Vreeswijk blev 59. Arkivbild.
Vissångaren och kompositören Jack Vreeswijk blev 59. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Bandmedlemmen Roger Myrehag nåddes av beskedet på tisdagsmorgonen, berättar han för tidningen.

– Jag är jätteledsen, han lämnar ett stort tomrum efter sig, säger han.

Annons

2019 ställde Jack Vreeswijk in en rad spelningar och berättade senare att det var på grund av att han hade opererats för cancer i tjocktarmen. Han turnerade 2022 med Brolle Wallmark och talade i en intervju med Expressen om sjukdomen.

– De sista två åren har varit ganska dramatiska. Dels pandemin och att vi blev tvungna att avbryta turnén. Sedan åkte jag på den här förbaskade sjukdomen, så det har varit turbulent, sade han.

Martin Johansson, turnéproducent och vän, säger till TT att Jack Vreeswijks bortgång är en stor förlust för publiken och för alla som kände honom.

– Vi har kämpat på under de här åren även efter att Jack blev sjuk. Det har varit en jäkligt tuff resa. Han har velat ut till varje pris för att stå på scen. Det var inte mycket som kunde hindra honom, men emellanåt har det blivit för svårt.

Martin Johansson säger att Vreeswijk var fast besluten att genomföra spelningarna trots sjukdomen.

– Till slut när han kände sig bättre i perioder gjorde vi de där spelningarna. Det talar lite grand om hur mycket han brann för det han gjorde. Det var verkligen det sista han gav upp – musiken och att få komma ut och möta sin publik.

Son till Cornelis

Jack Vreeswijk föddes den 25 januari 1964 och var son till visgiganten Cornelis Vreeswijk och hans första fru Ingalill Rehnberg. När han var några månader gammal kom pappans första album, "Ballader och oförskämdheter" ut och Cornelis Vreeswijk blev ett namn på allas läppar.

Cornelis och Ingalill Rehnberg skilde sig 1968 och sonen Jack flyttade sedan tillsammans med sin pappa till hans hemland Nederländerna 1972. Där blev han kvar i ett decennium innan han flyttade hem igen och började spela musik i kusinen Michael Engströms punkband Fulihufvet. Jack Vreeswijk jobbade även på slakteri, som taxichaufför och mentalskötare.

Cornelis Vreeswijk gick bort 1987 efter en tids sjukdom. Vid tillfället var han och sonen osams, berättade Jack Vreeswijk i sitt "Sommar" i P1 2018.

– Tyvärr så var ju farsan och jag inte bästis och bundis vid tiden för hans död. Vi, eller han eller jag lyckades aldrig reda ut ovänskapen ordentligt. Om man rannsakar sig själv kan man tycka att jag borde ha lagt manken till. Försökt att få till något slags försoning innan det var försent, sade han i programmet.

Annons

1994 släpptes Jack Vreeswijks första egna album "Is i magen". Den nådde inte upp till skivbolagets förväntningar och han fick därefter inte ge ut ny musik på flera år.

– Skivan var lite poppig, kan man väl säga. Jag är stolt över den, men i dåtidens mått floppade den. Det innebar att jag fick börja om från början, har han sagt i en intervju med Göteborgs-Posten.

Fick stipendier

Han plockades upp av bluesartisten Rolf Wikström, som producerade Jack Vreeswijks album "Underbart" 2004.

– Roffe hade hört mig på någon livespelning och ville verkligen göra den skivan. Med den hittade jag tillbaka till visan, folkmusiken och bluegrassen som ligger mig varmt om hjärtat. Den fick också fina recensioner, sade han till GP.

2009 släpptes skivan "Vreeswijk sjunger Vreeswjik" och året därpå kom spelfilmen "Cornelis", om faderns liv, till vilken Jack Vreeswijk komponerade musiken.

Då hade han tilldelats Cornelis Vreeswijk-stipendiet år 2000 och Fred Åkerström-stipendiet 2008. Sista skivan, "Wichita" kom 2012. Han turnerade flera gånger med Fred Åkerströms dotter Cajsastina Åkerström och de två fick en nära relation. I ett mejl till TT skriver hon att han var som en bror för henne.

"Vi delade i mångt och mycket samma bakgrund, där fanns en förståelse, ett djupt släktskap. Han var dessutom en oerhört go människa. Våra turnéer under åren 2016–2019 är bland det absolut roligaste jag gjort under alla mina år som artist."

När Cajsastina Åkerström instiftade ett nytt stipendium i Fred Åkerströms namn 2023, då det gamla som delats ut av Visfestivalen i Västervik upphörde 2014, gick det första till Jack Vreeswijk.

"Jag är så oerhört glad över att jag och Lars Nylin hann ge Jack stipendiet i januari i år. Saknaden nu är bortom ord. Hans varma röst kommer att leva för evigt", skriver Cajsastina Åkerström.

Fakta: Jack Vreeswijk

Föddes den 25 januari 1964 och växte upp i Stockholm. Flyttade 1972 till Nederländerna med sin pappa Cornelis Vreeswijk.

Fick 1985 kontrakt med skivbolaget Elektra som senare gick i konkurs.

1987 dog Cornelis Vreeswijk. 1993 accepterade Jack Vreeswijk ett erbjudande om att turnera med ett sällskap och tolka Cornelis visor.

1995 fick han ett kontrakt med skivbolaget Sonet och gav ut debutalbumet "Is i magen".

År 2000 fick han Cornelis Vreeswijkstiftelsens stipendium.

2004 släpptes albumet "Underbart", där han tolkade Cornelis visor, framförde egna verk och sjöng texter av Cornelis han tonsatt.

2008 och 2023 fick han Fred Åkerström-stipendiet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons