Annons

James Franco betalar 19 miljoner i förlikning

Skådespelaren James Franco har gått med på att betala 2,2 miljoner dollar, eller nära 19 miljoner kronor, i ett förlikningsmål gällande sexuella trakasserier.
Film • Publicerad 1 juli 2021
James Franco har gått med på att betala miljonbelopp i ett förlikningsmål gällande sexuella trakasserier mot kvinnliga studenter. Arkivbild.
James Franco har gått med på att betala miljonbelopp i ett förlikningsmål gällande sexuella trakasserier mot kvinnliga studenter. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Fem kvinnor anklagade 2018 James Franco för att ha tvingat dem till sexuella handlingar och pressat dem till att vara nakna inför kameran i samband med hans skådespelarutbildningar i Los Angeles och New York. Två av kvinnorna gick därefter vidare med stämningsansökningar i oktober 2019.

Uppgörelsen blev klar i februari i år, vilket Hollywood Reporter först rapporterade om. På onsdagen släpptes detaljer i målet och nu står det klart att skådespelaren ska betala 2,2 miljoner dollar, eller närmare 19 miljoner svenska kronor, enligt BBC.

Delas mellan studenterna

Annons

En av kvinnorna får närmare 5,8 miljoner kronor (670 500 dollar) varav 1,9 miljoner kronor går till advokatkostnader.

Den andra kvinnan får 1,9 miljoner kronor (223 500 dollar), varav 640 000 kronor går till advokatkostnader.

Återstående 11,5 miljoner kronor (1,34 miljoner dollar) delas mellan de övriga studenter som varit involverad i fallet, efter att advokatkostnader dragits av.

Uppgörelsen involverar även Francos produktionsbolag Rabbit bandini och hans två affärspartners Vince Jolivette and Jay Davis.

"Fortsätter att förneka anklagelserna"

Om en domare skulle godta uppgörelsen kommer alla parter att lämna ett gemensamt uttalande, i vilket Franco skulle fortsätta att förneka anklagelserna, enligt BBC:

"Samtidigt som de tilltalade fortsätter att förneka anklagelserna, hörsammar de att målsägandena har lyft viktiga ämnen; och alla parter är övertygade om att det är hög tid att sätta fokus på att kvinnor i Hollywood behandlas illa."

James Francos advokater har tidigare hävdat att händelserna aldrig ägt rum och beskrivit anklagelserna som "falska och hetsande". Kvinnornas advokat har sagt att Francos strävan att positionera sig som offer och att smutsa ner kvinnornas rykte är en "taktik som vanligen används av förövare".

James Franco Oscarsnominerades för sin roll i "127 timmar" (2011). Han har även spelat i filmer som "The interview", "Apornas planet" och "Spider-man"-filmerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons