Annons

Jan-Olof Strandberg död

Kultur • Publicerad 2 maj 2020
Jan-Olof Strandberg blev 93 år. Arkivbild från 2001.
Jan-Olof Strandberg blev 93 år. Arkivbild från 2001.Foto: Dan Hansson/TT

Skådespelaren och regissören Jan-Olof Strandberg har avlidit efter lång tids sjukdom. Han blev 93 år.

Strandberg var chef för Dramaten i Stockholm (1975–81) men spelade också på dess scen. Han har bland annat uppmärksammats för roller i uppsättningar som "Vintergatan" och "I väntan på Godot" på 1960-talet.

Annons

– Det är en vän sedan femtio år tillbaka som jag förlorar i dag. Jag är väldigt ledsen och det är mycket sorgligt. Svensk teater har förlorat en stor man, säger nära vännen Olle Näsman till Dagens Nyheter.

I en skriftlig kommentar till TT säger Dramatens teaterchef och konstnärlige ledare Mattias Andersson att Strandberg "utgjorde en unik och viktig del av Dramatens moderna historia".

"Jag har tyvärr aldrig träffat honom personligen eller haft förmånen att arbeta med honom, men äldre kollegor i huset vittnar om en mycket varm, generös och ständigt nyfiken yrkesman med fantastisk scennärvaro", säger Andersson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons