Annons

Jane Austens brev till "egen Mr Darcy" visas

Litteratur • Publicerad 9 september 2022
Colin Firth spelade Mr Darcy i en av filmatiseringarna av "Stolthet och fördom". Arkivbild.
Colin Firth spelade Mr Darcy i en av filmatiseringarna av "Stolthet och fördom". Arkivbild.Foto: Matt Sayles/AP/TT

Ett brev från en ung Jane Austen där hon skriver att hon ska "flirta sista gången" med den stilige irländske advokaten Tom Lefroy visas nu för första gången offentligt, skriver The Guardian.

Lefroy anses ha gett inspiration till en av Austens mest kända karaktärer, "Mr Darcy" från "Stolthet och fördom". Författaren skrev brevet till sin syster Cassandra och det ställs nu ut i hennes hem, i byn Chawton, bredvid ett porträtt av Lefroy. Brevet handlar om den melankoli som Austen känner över att flirta en sista gång med honom, men det andas mer lekfullhet än sorg, enligt kuratorn Sophie Reynolds:

Annons

– Brevet om slutet på Austens flirt med Mr Lefroy är något som Jane Austen-fans kommer att vara mycket uppspelta över. Hon är ung, hon är ute och festar, hon är hipp. Hennes handstil är stor, entusiastisk, och hon lättar sitt hjärta. Det är ett ljust, gnistrande brev som kunde ha skrivits av Lizzy Bennet själv.

Lefroy var dock till skillnad från Mr Darcy fattig. Det går heller inte att säga att Mr Darcy enbart har honom som förlaga, enligt Sophie Reynolds.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons