GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jane Harpers nya thriller håller spänningen uppe

Fem kvinnor ska vandra i den australiensiska vildmarken, bara fyra kommer tillbaka. Bella Stenberg har läst ”Falska vänner” uppföljaren till den hyllade ”Hetta”.
Publicerad 25 juni 2018
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jane Harper.
Jane Harper.Foto: Eugene Hyland

Jane Harpers hyllade debut ”Hetta” hamnade på min topp tre över förra årets spänning. Även här spelar den australiensiska naturen en viktig roll, men inte det torra, ogästvänliga inlandet utan den blöta, ogenomträngliga och minst lika farliga regnskogen. Ett familjeföretag skickar ut fem kvinnor på en vandring – bara fyra kommer tillbaka. Det som skulle skapa sammanhållning lockade istället fram det sämsta i människan.

Polisen Aaron Falk blir inblandad då den försvunna Alice är hans informant i ett misstänkt ekonomiskt brott. Skallgången och utredningen varvas med återblickar från vandringen. Spänningen upprätthålls hela tiden.

”Falska vänner” håller inte riktigt samma höga nivå som debuten. Kanske för att skogen är mer skrämmande i stunden och torkan i det långa perspektivet, och för att karaktärsskildringarna får mindre plats. Men Harper visar tveklöst att hon är en författare att fortsätta följa.

Bella StenbergSkicka e-post