Annons

Jessica Schiefauer skriver bok om smitta

Litteratur • Publicerad 5 maj 2020
Jessica Schiefauer skriver en bok om en smitta. Arkivbild.
Jessica Schiefauer skriver en bok om en smitta. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Författaren Jessica Schiefauer höll precis på att färdigställa sin första vuxenroman när coronapandemin utbröt – vilket påskyndade utgivningen. "Bärarna" skildrar nämligen en värld där en smitta har härjat i många decennier, som tvingar män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr, och samhällets skrala resurser fördelas mellan vardagskostnader och botemedelsforskning.

"För mig handlar den här romanen om vad människor gör mot varandra när vår existens hotas, och jag byggde berättelsen kring en fantasi om en global, obotlig sjukdom", säger Jessica Schiefauer i ett pressmeddelande.

Annons

Hon förundras över att alla nu vet mer om pandemins verklighet.

"I dag har vi personliga relationer till ord som 'karantän', 'smitta', 'bärare' och 'spridare' - för bara några månader sedan tillhörde de orden min fantasivokabulär. Det känns märkligt, och lite otäckt, måste jag erkänna.

Schiefauer har tidigare skrivit de Augustprisbelönade ungdomsromanerna "Pojkarna" och "När hundarna kommer". "Bärarna" utkommer i oktober.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons