Annons

Johnson lyfter sin 40 år gamla bok om virus

Kultur • Publicerad 4 maj 2020
Stanley Johnson skrev en bok om virus för över 40 år sedan. Arkivbild.
Stanley Johnson skrev en bok om virus för över 40 år sedan. Arkivbild.Foto: Alastair Grant

Stanley Johnson, den brittiske premiärministerns Boris Johnsons pappa, försöker få sin 40 år gamla bok "The Marburg virus" publicerad igen, skriver The Guardian. Till bokens ingredienser hör ett mystiskt virus, en epidemiolog som hjälte och ett desperat sökande efter ett nytt vaccin.

Boken, som inte har funnits i nytryck på länge, handlar om ett virusutbrott i Tyskland på 1960-talet. I Johnsons roman är det i New York som viruset bryter ut, på Bronx Zoo, och viktig för handlingen är också en grön apa.

Annons

Johnsons litterära agent vill få förlagen att nappa på vad han beskriver som en "intelligent" och "profetisk" thriller. Vissa beskyller författaren för att vara opportunistisk som gör reklam för sin bok under rådande omständigheter, vilket han tillbakavisar.

– Jag är en professionell författare. Är det opportunistiskt för journalister och tidningar att skriva om coronaviruset?

Boken släpptes i USA år 2015, med titeln "The virus".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons