Annons

Jonas Jonasson i ”Bokstavligt talat”: I Korea är jag en tändsticksask

Växjöförfattaren Jonas Jonasson är aktuell med romanen ”Profeten och idioten”.
– Jag är alldeles för sällan hemma i Växjö, säger han i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.
Publicerad 5 augusti 2022

Här saknas innehåll

Jonas Jonasson har sålt mängder av böcker och mest känd är han kanske för debutromanen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” som kom ut 2009.

– Allt började med att jag brände ut mig. Jag blev sjuk, men hade möjlighet att bygga om mitt liv och flyttade till Schweiz. Men jag hade inte längre någon identitet! Då kom jag på att jag skulle färdigställa mitt gamla manus. Det var det som drev mig att skriva klart ”Hundraåringen”, berättar Jonas Jonasson.

Författaren Jonas Jonasson möter Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.
Författaren Jonas Jonasson möter Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Annons

Manuset hade legat i byrålådan i många, många år. Boken blev en jättesuccé.

- Jag drömde om att bli publicerad överhuvudtaget. I andra hand önskade jag att jag skulle sälja mer än 3000 böcker, då går man med vinst. Efter ett tag sålde jag 7000 om dagen bara i Tyskland! Boken säljer fortfarande, berättar Jonas Jonasson.

Boken blev film 2013 med Felix Herngren, även det en stor succé.

– Två av mina böcker är optionerade till Hollywood, men det har vi inte sett än. Men det har hänt mycket. I Korea är jag tändsticksask och passfodral. I Chile är jag teaterföreställning.

Varför blev det en sådan succé?

– Jag tror jag hittade en egen genre. Sedan har det kommit en del kopior.

Nya romanen ”Profeten och idioten” utspelar sig 2011.

– Johan är lillebror till Fredrik, som går diplomatprogrammet. De blir ensamma, modern dör och pappan flyttar och de blir kvar i en våning på Strandvägen i Stockholm. Lillebror Johan har sedan födseln fått höra att han är en idiot som inte lyckas med någonting. Men smaker och dofter kan han. Han är en slumrad mästerkock!

Jonas Jonasson hemma i Växjö.
Jonas Jonasson hemma i Växjö.Foto: Lars-Göran Rydqvist

– Profeten är en självlärd astrofysiker. Hon har räknat ut att jorden ska gå under om tolv dagar. Alla utom möjligen Johan har räknat ut att hon hade fel, för vi sitter ju här fortfarande. De träffar på änkan Agnes från Dödersjö, egentligen Dädesjö.

Det är ingen slump?

Annons

– Nej då, jag föddes i Växjö men hamnade tidigt i Lenhovda under flera år. De här tre åker sedan ner till Fredrik i Rom för att hämnas allt han gjort mot Johan. Det händer saker på vägen förstås, konstaterar Jonas Jonasson.

Fotnot: Lyssna mer i litteraturpodden ”Bokstavligt talat” på smp.se eller där poddar finns.

Här saknas innehåll

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons