Annons

Kanadensiskt filmfokus på ursprungsbefolkningen

Film • Publicerad 15 augusti 2022
Michelle Thrush anländer till premiären för "Prey"i Los Angeles. Arkivbild.
Michelle Thrush anländer till premiären för "Prey"i Los Angeles. Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/AP/TT

När Michelle Thrush spelade in "Prey", en fristående föregångare i serien om "Predator" som nyss hade premiär på Disney+, var hon till skillnad från så många gånger tidigare i karriären, inte ensam om att tillhöra den kanadensiska ursprungsbefolkningen. I stället görs 95 procent av filmens roller av skådespelare från ursprungsbefolkningen, uppger CBC.

Thrush, som härstammar från cree-folket spelar Aruka, mamma till Naru som i sin tur spelas av Amber Midthunder som tillhör nakoda- folket. Filmens producent Jhane Myers har sitt ursprung i både comanche- och blackfeet-folket.

Annons

När "Prey" började strömmas på plattformen Hulu den 5augusti blev den efter tre dagar plattformens mest sedda premiär någonsin. Thrush ser framgången för "Prey" som ett led mot ett bättre erkännande av ursprungsbefolkningen i filmindustrin.

– Vi börjar få en känsla av att kontrollera ursprungsbefolkningens narrativ i berättelsen och för mig är det helt strålande, säger hon till CBC.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons