Annons

Kärt återseende för Bergqvist i "Mäklarna"

Efter 15 år är fastighetsskojaren Kaj Modin i "Mäklarna" tillbaka. Den här gången får han sällskap av en nykomling i branschen, spelad av William Spetz.
Tv • Publicerad 4 maj 2021
Praktikanten Kevin (William Spetz) och rutinerade mäklaren Kaj (Kjell Bergqvist). Pressbild.
Praktikanten Kevin (William Spetz) och rutinerade mäklaren Kaj (Kjell Bergqvist). Pressbild.Foto: Discovery Plus
Även Vilma (Cecilia Frode) är tillbaka. Pressbild.
Även Vilma (Cecilia Frode) är tillbaka. Pressbild.Foto: Discovery Plus
Komikern och skådespelaren William Spetz drömde om att vara med i "Mäklarna" som barn. Arkivbild.
Komikern och skådespelaren William Spetz drömde om att vara med i "Mäklarna" som barn. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT
Cecilia Frode och Kjell Bergqvist 2006. Arkivbild.
Cecilia Frode och Kjell Bergqvist 2006. Arkivbild.Foto: Nina Varumo / SvD / TT

"Mäklarna" sändes i en säsong på SVT 2006. 15 år senare gör Kaj, Vilma och flera andra bekanta ansikten comeback i en ny säsong på Discovery Plus.

– Det känns kul att möta den jävla knäppgöken Kaj Modin igen. Han stretar på i uppförsbacke 15 år senare, men tar ändå nya tag varje dag. Sover i bilen och försöker få tillbaka sin gamla fru. Det finns vissa enstaka roller som jag har gjort som jag fastnat för och gärna vill ta tag i igen och Kaj är en av dem, säger huvudrollsinnehavaren Kjell Bergqvist.

Annons

Åldrandet är ett centralt tema i de nya avsnitten, och Bergqvist hade inga problem att relatera till Kajs krämpor.

– Jag är 68 nu och har både hörapparat och läsglasögon. Det där märker man på inspelning när man måste ta om och man ska ta sig in och ut ur en jävla bil i kylan – det har gått 15 år för Kjelle Bergqvist också.

Såg serien som åttaåring

Det var också ett kärt återseende att spela mot Cecilia Frode igen.

– Vi har setts några gånger på stan och på Stadsteatern, men vi har inte jobbat ihop sedan dess. Det var jättekul att se Vilma igen 15 år senare med sina handväskor och allt, säger Bergqvist.

Den här gången får Kaj och Vilma sällskap på kontoret av praktikanten Kevin, som snart gör kometkarriär i mäklarbranschen.

– Han kan som många andra i min generation vara världens mest passiva och lata person samtidigt som man kan vara hur driven som helst. Det beror lite på vad han själv får ut av det, säger William Spetz, som spelar nykomlingen.

Att få en roll i "Mäklarna" var en stor dröm för Spetz. Redan i åttaårsåldern var han ett så stort "Mäklarna"-fan, att hans mamma lät honom stanna uppe så att de kunde följa serien tillsammans, berättar han.

– Det känns så konstigt. När jag tittar på pressbilden nu så tänker jag på när jag var liten och brukade klistra in mig själv i mina favoritfilmer i Paint. Det här känns som en sådan bild. Det är helt sjukt faktiskt, säger han.

TT: Vad säger din mamma nu då?

– Don’t fuck this up. Nej, jag bara skojar. Hon älskar ju också serien och är jätteglad. Dels för att hennes barn är med i den, men mest för att "Mäklarna" kommer tillbaka, tror jag.

Sven Wollter har biroll

Annons

Kjell Bergqvist hade däremot ingen aning om vem William Spetz var när de nya avsnitten skulle spelas in.

– Men mina barn hade ju stenkoll naturligtvis. De tyckte att det var jättekul, säger Bergqvist.

En av de många skådespelare som gör ett inhopp i den nya säsongen är Sven Wollter, som gick bort med covid-19 i höstas, kort efter inspelningen.

– Det var jättemärkligt och sorgligt. Vi satt i en husbil och snackade gamla minnen när vi filmade. Vi har ju Stadsteatern och ett helt liv i branschen bakom oss. Han var på topphumör och tyckte att det var kul att komma ner och spela in, säger Kjell Bergqvist.

Han ser det som omöjligt att Wollter kan ha smittats under inspelningen.

– Dagen efter testades alla och det var ingen annan som var sjuk. Han satte sig direkt i en taxi och åkte till Arlanda, så teorin, om man ska ha någon, är att han förmodligen åkte på någon skit på flyget hem, säger han.

Hoppas på fortsättning

Precis som första omgången är det Ulf Malmros som har skrivit seriens manus. Och det kan mycket väl bli ytterligare en fortsättning, berättar Bergqvist.

– Det är prat om det faktiskt, men vi har lite andra idéer också, jag och Uffe. Vi ska nog jobba ihop igen snart hoppas jag.

Även William Spetz hoppas på en fortsättning.

– Vi får se hur det går och så får vi hoppas på det bästa. Jag kommer att vara lika glad om "Mäklarna" fortsätter oavsett om jag är med. Med eller utan mig kommer jag alltid att vara ett die hard-fan.

Annons

Nya "Mäklarna" har premiär på Discovery Plus 7 maj.

Fakta: Mäklarna

Komediserie om ett gäng mäklares öden och äventyr. Sändes ursprungligen i tolv avsnitt på SVT 2006 med manus av Ulf Malmros och Lars "Vasa" Johansson.

Säsong två regisseras av Patrik Eklund och manus är signerat Ulf Malmros. Visas av Discovery Plus.

I rollerna ses återigen Kjell Bergqvist, Cecilia Frode samt Lotta Tejle och de får sällskap av William Spetz.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons