Annons

Kattspioner på spännande uppdrag i Rosengård

Försvunna ungar och nya vänner. Det är utgångspunkten i Anja Gatus kapitelbok som utspelar sig i Malmö.
Bokrecension • Publicerad 8 maj 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Anja Gatu.
Anja Gatu.Foto: Emma Larsson
Kapitelbok

Man lever bara nio gånger

Författare: Anja Gatu

Illustratör: Anna Nilsson

Förlag: B Wahlströms

Journalisten Anja Gatus första barnbok "Passa bollen, Kosse!" släpptes 2015. Nu är hon aktuell med kapitelboken "Man lever bara nio gånger", en bok som också inleder serien Kattspionerna på Rosengård.

I centrum står den nyinflyttade katten Samira Karlsson. Hon har inte varit utekatt tidigare och det finns mycket att upptäcka i kvarteren. Hon stöter på pratsamma kråkor, nyfikna katter och vresiga råttor. Men hon får också veta något hemskt: två kaninungar har försvunnit.

Annons

Vad är det egentligen som har hänt med ungarna? Och varför? I tjugo korta kapitel skildrar Anja Gatu konflikter mellan olika djurgrupper, men också Samiras väg från ängslig nykomling till klurig agent i ett hemligt nätverk.

Språket är rakt och meningarna ganska korta. Miljöbeskrivningarna sveper fram med lätta drag och replikerna får stort utrymme i texten. Berättelsen präglas också av ett starkt framåtdriv.

”"Man lever bara nio gånger" är en bok som rymmer både spänning, farligheter och humor.”

Med hjälp av Anna Nilssons skarpa konturer träder figurerna fram med personliga uttryck. Växlingen mellan utbrutna detaljer och täta miljöer är effektfull. Kattspionernas myllrande högkvarter är en av höjdpunkterna.

"Man lever bara nio gånger" är en bok som rymmer både spänning, farligheter och humor. Här finns flera tankeväckande situationer, men figurerna är ganska fyrkantiga och berättelsen lyfter inte riktigt.

Anja Gatu Kattspionerna på Rosengård Foto Emma Larsson B Wahlströms 2021
Anja Gatu Kattspionerna på Rosengård Foto Emma Larsson B Wahlströms 2021
Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons