Annons

Kidman spelar Lucille Ball: "Jag var jobbig"

Lucille Ball och Desi Arnaz var ett av Hollywoods främsta tv-par. Nu spelar Nicole Kidman och Javier Bardem powerduon i filmen "Being the Ricardos".
Film • Publicerad 17 december 2021
Nicole Kidman spelar Lucille Ball och Javier Bardem gör rollen som Desi Arnaz.
Nicole Kidman spelar Lucille Ball och Javier Bardem gör rollen som Desi Arnaz.Foto: Glen Wilson/Amazon/AP/TT

Javier Bardem och Nicole Kidman möter pressen digitalt via en Zoomkonferens. De två sitter tätt ihop i en studio och svarar på frågor om hur det var att förflyttas ett antal årtionden tillbaka i tiden – till en annan era i tv-historien.

– Manuset är komplext. Det tar olika vägar utan att överge någon rollfigurs berättelse. Den visar Lucille och Desi som skådespelare, som äkta makar och som människor. Det gör också filmen intressant att titta på, det finns många detaljer som ger en bra bild av vilka de var, säger Javier Bardem.

Unik för sin tid

Annons

Nicole Kidman pekar på att Lucille Ball var unik för sin tid, som huvudperson och "showrunner" för "I love Lucy", där hon spelade mot sin make, och senare "The Lucy show", där hon spelade en nybliven änka.

– Inga andra skådespelare hade den sortens ställning som hon hade i tv-världen. Hon var först. Jag tackade ja till att filma under pandemin och det var underbart att sitta i ett digitalt möte med Aaron Sorkin och höra honom säga att "jag vill att du ska spela Lucille Ball", säger Nicole Kidman.

"Being the Ricardos" är Aaron Sorkins tredje långfilm som regissör. Som manusförfattare har han blivit legendarisk för att ha skapat det politiska dramat "Vita huset", som sändes i sju säsonger 1999–2006. Han ligger även bakom manusen till "The social network" och "The newsroom".

I "Being the Ricardos" följer man Desi Arnaz och Lucille Ball under en vecka vid inspelningarna av "I love Lucy", vilket gör den till en ovanlig "biopic".

– Det är inte den sortens berättelse som går från födelse till död. När jag fick manuset skickat till mig kunde jag inte lägga det ifrån mig. Jag vill att alla ska läsa det, det är ett mästerverk, säger Kidman.

"Utmanade honom"

Hon erkänner att hon själv förmodligen inte var så lätt att jobba med under inspelningarna, då hon hade svårt att hitta fram till sin rollfigur.

– Jag var nog jättejobbig och sade saker som att "jag måste ändra hela min käke", men Aaron brydde sig inte om det. Jag utmanade honom men han vacklade aldrig. Han trodde på mig för att han såg hur han ville ha det, problemet var att det tog sådan tid för mig att ge honom det.

Det är inte bara privatpersonerna Lucille Ball och Desi Arnaz som skildras i filmen. Även scener ur "I love Lucy" återskapas, vilket gör att Kidman och Bardem i princip spelar två olika roller.

– Lucy-grejen var enklare. Det är en mer överdriven figur med smink, läppar och hår. Även om det inte kom med så mycket i den slutgiltiga filmen så kunde jag jobba mig fram från det. Lucille Ball är väldigt annorlunda från Lucy Ricardo.

Javier Bardem verkar ha haft lättare att hitta fram till Desi Arnaz. I hans ögon har Arnaz i efterhand fått ett lite oförtjänt dåligt rykte.

Annons

– Han har självförtroende, men är samtidigt väldigt stöttande mot sin fru. Han tog sig igenom allting med hjälp av humor och skämtade om allt – utan att ta någonting riktigt på allvar, säger han.

Fakta: "Being the Ricardos"

Filmen skildrar en vecka i skådespelarparet Lucille Balls och Desi Arnaz liv i september 1952. Historien är en sammanfattning av händelser som i verkligheten utspelade sig under flera år.

"Being the Ricardos" har hämtat stoff ur Desi Arnaz självbiografi och Aaron Sorkin fick även tillgång till hemfilmade videoklipp genom parets dotter Lucie Arnaz.

Förutom Nicole Kidman och Javier Bardem finns Nina Arianda, JK Simmons, Alia Shawkat och Tony Hale i rollistan.

Filmen har premiär på Amazon Prime den 21 december.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons