Annons

Kim Walls ljus skiner genom mörkret i ”Utredningen”

I “Utredningen” ges makten tillbaka till brottsoffret, Kim Wall. Förövaren kallas inte ens vid namn. Ett genidrag som lyfter tv-serien.
Dramaserie • Publicerad 28 september 2020 • Uppdaterad 1 oktober 2020
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jens Møller (Søren Malling) spelar formidabelt som chef för utredningen som leder till en fällande dom.
Jens Møller (Søren Malling) spelar formidabelt som chef för utredningen som leder till en fällande dom.Foto: Per Arnesen/TV2/SVT
Drama

“Utredningen”

Visas: SVT

Premiär 28/9

Omdöme baserat på samtliga sex avsnitt.

Journalisten Kim Walls mördare syns aldrig i bild och spelas inte av någon skådespelare.

Det är befriande.

Annons

“Utredningen” är inte en serie om att försöka förstå en sadistisk psykopat. Istället handlar serien om polisen Jens Møllers (Søren Malling) metodiska arbete i jakten på bevis. Jens är luttrad och har sett det mesta under sina många år i yrket men inget kommer i närheten av “Ubåtsfallet”.

De sex avsnitten följer fallet från anmälan om en försvunnen person till att ubåtsbyggaren får sin livstidsdom.

Polisen kämpar mot klockan för att samla in bevis. Det ser periodvis tröstlöst ut. Dykarnas sökande efter Kim Wall i Öresund verkar vara svårare än att hitta en höstack i en nål. Och den brottsmisstänkta ändrar sina förklaringar i takt med att polisen kommer närmare sanningen.

Serien är skapad i nära samarbete med Kim Walls föräldrar, Joachim och Ingrid Wall (Spelade av Rolf Lassgård och Pernilla August). Något annat hade varit en omöjlighet. Skaparen av serien, Tobias Lindholm, har utgått från vad familjen vill ska komma fram. Även polisen Jens Möller och åklagaren Jakob Buch-Jepsen har varit med och sagt sitt.

Joachim Wall (Rolf Lassgård) och Ingrid Wall (Pernilla August) får en uppdatering om utredningen av Maibritt Porse (Laura Christensen) och Jens Møller (Søren Malling).
Joachim Wall (Rolf Lassgård) och Ingrid Wall (Pernilla August) får en uppdatering om utredningen av Maibritt Porse (Laura Christensen) och Jens Møller (Søren Malling).Foto: Per Arnesen /TV2/SVT

Resultatet blir en nära och trovärdig berättelse som griper tag i en. Som allra mest gripande blir det när Jens Møller konstaterar att Kim Wall inte gjorde något fel, utan bara befann sig på fel plats vid fel tid. Hon var modig, glad, nyfiken och tillitsfull. “Precis som vi vill att våra barn ska vara”, säger han.

Det är bottenlöst sorgligt att Kim Wall inte finns bland oss längre. Men i “Utredningen” framställs hon inte som ett offer. Hon är istället en bärare av ljus. Och det är så vi ska komma ihåg henne.

Vi behöver inte alltid förstå den banala ondskan, det är viktigare att fortsätta tro på det goda.

Världen behöver fler av Kim Walls kaliber. Det ska ingen psykopat få ändra på.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons