Annons

Klapparna med läsglädje till barnen i jul

En barngrupp som gör revolt, äldre poesi och en halsbrytande rimbok om husdjur – guldkornen är många för den som vill ge bort barn- eller ungdomsböcker i jul. Här är tretton tips för mer läsglädje under granen.
Litteratur • Publicerad 17 december 2021
Ge barnen en bokupplevelse i jul. Arkivbild.
Ge barnen en bokupplevelse i jul. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Alternativen är många för dem som vill ge barnen böcker i jul. Arkivbild.
Alternativen är många för dem som vill ge barnen böcker i jul. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Bilderböcker

"Mina husdjur"

Humrar som hamrar, tikar som spikar och sparvar som svarvar. Nils Andersson och Erik Svetoft bjuder på ordglädje i bästa Lennart Hellsing-stil i denna rimmade, humoristiska bok. Det handlar om ett hus fullt av djur – och samtliga som nämns är med på bild, till glädje för barnen. Ett tungvrickande lyckopiller till bok.

Annons

"Vitvivan och Gullsippan" av Pija Lindenbaum

Denna sedelärande berättelse handlar om två olika barngrupper – som har det totalt olika. Medan den ena gruppen får segla och måla tavlor måste den andra arbeta och skörda potatis, vaktade av Schäfen som "gillar när det är orättvist". Men barnen är solidariska varelser och en dag gör de uppror.

"Fakta om pappor" av Oskar Kroon och Jenny Lucander

När pappor lagar mat lyssnar de på popmusik. Och de sitter i möten och längtar efter sina ungar. Här handlar det om vad pappor gör hela dagarna – och hur man ska handskas med dem så att de inte blir sura och svär. En ömsint skildring som nog ger ett och annat barn igenkänning.

"Vi går till parken" av Sara Stridsberg och Beatrice Alemagna

En poetisk bok om parken – "landet utanför" – där det ibland händer spännande saker och ibland inget alls. Stridsbergs filosofiska text och Alemagnas fantastiska illustrationer gör detta till en vacker bok för stora och små.

"Glömdagen" av Sara Lundberg

Noa är bjuden på kalas men vill inte gå. Motvilligt jagar han efter present tillsammans med sin mamma. Men när de äntligen hittar rätt har Noa glömt både jacka och keps på vägen. En vacker och träffsäker bildberättelse om vardagsstress och förväntningar.

”En bro av poesi”, red. Ann Boglind och Anna Nordlund

Svenska Akademien skänkte denna poesibok till landets förskolebarn. Det är en ambitiös och överraskande blandning av äldre och nyare lyrik, av Erik Axel Karlfeldt och Harriet Löwenhjelm – men också Lennart Hellsing, Barbro Lindgren, Aase Berg och Ann Jäderlund. Verser från nu och då som kan väcka ett poetiskt intresse hos de yngsta.

Annons

Kapitelböcker

"Frallan möter frallan" av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge

En humoristisk vardagsberättelse om Frallan, som möter sin namne i skolan. En maktkamp börjar om vem som egentligen är den riktiga Frallan. Boken tar upp ensamhet, utanförskap och vänskap men med en stor dos humor och värme.

"Jefferson" av Jean-Claude Mourlevat

Igelkotten Jefferson går för att klippa sig, men hittar sin frisör död på golvet, mördad. Och det är Jefferson som får skulden. Årets Almapristagare bjuder på ett skruvat och humoristiskt äventyr, där djuren tvingas bege sig in i människornas land.

"Hola Humlan Hansson" av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Med humor och existentiell ångest på skoltoaletten vann "Humlan Hanssons hemligheter" läsarnas hjärtan och fjolårets Augustpris. I uppföljaren firar den nu 12-åriga Humlan jul i Spanien tillsammans med sin familj och bästis. Men på samma ställe finns den förhatliga gympaläraren Scott som blir väldigt intresserad av Humlans mamma.

"Djuret" av Ulrika Lidbo

Mellanstadiekillen Loves föräldrar ska skiljas och själv har han problem med kompisrelationerna i skolan. Men en dag hittar han en kvarglömd låda på tunnelbanan med ett märkligt djur. Varelsen blir hans nya kompis samtidigt som den driver fram andra förändringar i hans liv.

"Himlabrand" av Moa Backe Åstot

Annons

Hur är det att vara same, renskötare – och homosexuell? Den här boken skildrar en ny generation samer, som inte vill begränsas av gamla stereotyper, varken från den svenska staten eller från den egna gruppens krav på lojalitet. Fint om ung kärlek och unga drömmar.

"Nattkorpen" av Johan Rundberg

Denna Augustprisade ungdomsbok utspelas i 1800-talets Sverige och handlar om en flicka på ett barnhem som dras in i en mordhistoria, ihop med en raggig polis. Duon jagar den fruktade "Nattkorpen", och berättelsen kretsar kring barnen längst ner i samhällets hierarki. Det är läskigt, kusligt och spännande. Det är också en trilogi – och redan nu finns alla delar.

"Allt ska bli bra" av Per Nilsson

Per Nilsson har en förmåga att ta ungas inre oro på allvar, i finurliga berättelser. Hans nya bok är inget undantag. När Pi:s föräldrar ska skiljas och han kommer på kant med ett par killar i skolan finns plötsligt den nye killen i klassen där, Eli. Han hjälper de utsatta och Pi undrar: är han en ängel? Magi gnistrar till i realismen, och en ensamkommande pojkes utanförskap syns plötsligt ur nytt perspektiv.

Fakta: Tre faktaklappar för barn

"Djurens rekordbok" av Katharina Vestre och Linnea Vestre

Vilket djur är snabbast, vilket kissar konstigast och kan djur vara trogna varandra? Den här boken är full av knasiga fakta och fina illustrationer.

"Forntiden" av Fabian Göransson

För 14 000 år sedan började de första människorna bosätta sig i vad vi i dag kallar Sverige. Här tecknar Fabian Göransson om hur man levde då och förvandlar historien till serier som unga kan ta till sig.

"Djur med superkrafter" av Ulla Karlsson Ottosson och Marie Åhfeldt

En trollslända kan röra sina vingar åt flera håll och dyngbaggen orienterar efter stjärnorna. De och många andra djur med särskilda superkrafter får vi lära känna i denna pigga och roligt illustrerade bok.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons