Annons

Knausgård om klimatkris och kaoskrafter

Litteratur • Publicerad 22 oktober 2020
Karl Ove Knausgård skrev klart sin nya roman i ett coronastängt London i våras. Arkivbild.
Karl Ove Knausgård skrev klart sin nya roman i ett coronastängt London i våras. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Karl Ove Knausgårds roman "Morgonstjärnan" ges ut på svenska i februari. Romanen är hans första stora romansatsning sedan "Min kamp"-eposet och fick övervägande fin kritik när den gavs ut på norska i september. Romanen utspelas under sensommaren på det norska Sørlandet, där människorna plötsligt blir varse ett nytt himlafenomen, en jättelik stjärna.

"Mörk och fascinerande comeback" skrev NRK vars kritiker framhåller att även Knausgård nu skildrar klimatkrisen, men att han gör det genom att studera människan snarare än klimatfakta.

Annons

Knausgård avslutade romanen i ett coronastängt London där han numera bor. I en intervju med NRK berättar han att pandemin påverkade hans skrivande.

– Det fanns ett slags spänning, en ovisshet. Vi visste inte vad som hände, vi vi visste inte hur det skulle gå. Det ligger på ett sätt till grund för den här boken, även om den inte handlar om det.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons