Annons

Konstchef ändrade anti-abortbudskap

Chefen för den polska konsthallen Ujazdowski castle har gjort om ett konstverk som försvarade rätten till abort – till att i stället kritisera abort.
Piotr Bernatowicz anklagas för att bedriva politisk propaganda men säger själv att han står i "kreativ dialog" med konstnärerna bakom verket.
Kultur • Publicerad 9 maj 2020
Den polska konsthallen Ujazdowski Castle har hamnat i fokus för polsk abortdebatt. Arkivbild.
Den polska konsthallen Ujazdowski Castle har hamnat i fokus för polsk abortdebatt. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/Ap

Från början var verket ett svar på de mer restriktiva abortregler som den polska regeringen vill driva igenom. En grupp internationella konstnärer hängde upp en skylt med den polska proteströrelsens slagord "kvinnors helvete" framför konsthallen, som en solidarisk handling under coronapandemin som gjort det svårt att genomföra protester.

Konsthallschefen Piotr Bernatowicz, som är tillsatt av den polske kulturministern, ändrade budskapet till "abort = kvinnors helvete", rapporterar Kulturnyheterna.

Annons

"Enligt polsk lag har jag rätt att citera eller göra en pastisch av ett existerande verk. Som en medborgare och en tänkande person ser jag abort som att döda oskyldiga, ofödda barn", skriver konsthallschefen i ett mejl till Kulturnyheterna.

Den holländske konstnären Dani Ploeger uppfattar tilltaget som politisk propaganda.

– Om en annan konstnär tagit vårt verk och gjort något sånt hade jag tyckt att personen vore ett arsle, men att det varit okej. Nu är det en chef för en offentligt finansierad institution. Det här handlar om makt och hur man som chef för en konstinstitution interagerar med sina residenskonstnärer och konstvärlden i stort, säger han till Kulturnyheterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons