Annons

Konstsamlare hävdar rätt till van Gogh-tavla

Konst • Publicerad 13 januari 2023
En tavla av Van Gogh som en brasiliansk konstägare hävdar att han äger. Arkivbild.
En tavla av Van Gogh som en brasiliansk konstägare hävdar att han äger. Arkivbild.Foto: Andy Morrison

En tavla av Vincent van Gogh som nu visas i en utställning på Detroit Institute of Arts är stulen. Det hävdar den brasilianske konstsamlaren Gustavo Soter, som stämmer museet, enligt The Guardian.

Enligt Soter har museet lånat tavlan från en tredje part. Men han hävdar att det egentligen är han som äger oljemålningen från 1888, med titeln "Romanläsaren", som föreställer en mörkhårig kvinna som läser en gul bok. Enligt stämningen köpte Soter tavlan 2017 för ungefär 38 miljoner kronor – varpå en tredje part "genast lade beslag på tavlan".

Annons

Soter ska ha sökt efter verket i åratal när han upptäckte den på den aktuella utställningen, som sammanlagt visar 74 konstverk av van Gogh.

En federal domare har nu beordrat museet att inte flytta verket till dess att ärendet har avhandlats i domstol. Enligt Detroit Institute of Arts har museet följt praxis för lån och kommer också att följa aktuella lagar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons