Annons

Kraftwerk tolkas av Radiosymfonikerna

Musik • Publicerad 12 maj 2020
Kraftwerks musik tolkas under "Dance music symphony" i Berwaldhallen. Arkivbild.
Kraftwerks musik tolkas under "Dance music symphony" i Berwaldhallen. Arkivbild.Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

"Dance music symphony" tar den elektroniska dansmusiken in i Berwaldhallen när Radiosymfonikerna under ledning av Hans Ek tolkar genrens giganter. I den tredelade symfonin samsas 17 låtar av artister som Avicii, Daft Punk, The Knife och Swedish house mafia. Konserten inleds med musik av de tyska elektroniska musikpionjärerna Kraftwerk, vars tidigare medlem Florian Schneider – som grundade bandet tillsammans med Ralf Hütter – nyligen gick bort.

Konserten är inspirerad av vad Igor Stravinskij gjorde för dansmusiken för drygt 100 år sedan.

Annons

"I slutet av 1800-talet var operan och symfonin det finaste en tonsättare kunde syssla med. I och med Stravinskijs fantastiska baletter som "Eldfågeln" och "Våroffer" blev baletten också en självklar arena för den moderna musiken. I dansmusiken handlar det väldigt mycket om att bygga upp energier, något som också finns hos Stravinskij som också är rituell musik, säger Hans Ek i ett pressmeddelande.

Konserten ges utan publik på plats och kan höras fredag den 15 maj klockan 19 på Berwaldhallen Play och i Sveriges Radio P2.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons