Annons

Glädjechock för finalkvartett: "En urladdning"

Startfältet i Melodifestivalens final är fulltaligt.
Anna Bergendahl, Tone Sekelius, Theoz och Cazzi Opeia gick vidare från semifinalen och knep de sista platserna.
Melodifestivalen • Publicerad 5 mars 2022
Cazzi Opeia, Theoz, Tone Sekelius och Anna Bergendahl gick vidare till final i Melodifestivalen.
Cazzi Opeia, Theoz, Tone Sekelius och Anna Bergendahl gick vidare till final i Melodifestivalen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Theoz under semifinalen.
Theoz under semifinalen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Anna Bergendahl blev först att gå vidare till final.
Anna Bergendahl blev först att gå vidare till final.Foto: Jessica Gow /TT
Tone Sekelius sjunger sitt bidrag "My way" i Melodifestivalens första semifinal.
Tone Sekelius sjunger sitt bidrag "My way" i Melodifestivalens första semifinal.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varken Anna Bergendahl eller Tone Sekelius kunde formulera en fullständig mening efter att de fått sina respektive glädjebesked.

– Jag förstod inte vad som hände, eller det är fortfarande som att det inte riktigt har hänt. Jag visste inte vad jag skulle göra av alla de känslorna, så jag bara skrek, säger Sekelius.

Annons

TT: Hur firar du?

– Jag skålar lite i bubbel och kramar alla i teamet.

För Anna Bergendahl vällde tårarna fram när hon blev först att gå till final.

– Det är andra veckan här nu och man kämpar och kämpar och försöker stänga ute världen och i kväll var det som en fördämning släppte, säger hon.

"Folk behöver glädje"

Cazzi Opeia, kvällens sista finalist, säger att hon är i chock då konkurrensen var så hård.

TT: Varför gick det så bra tror du?

– Mitt nummer är väldigt energifyllt, glatt och kärleksfullt, och det känns som att folk behöver glädje. Jag förmedlade precis det det jag ville, säger hon.

Det som förut hette Andra chansen fick i år nytt namn och upplägg. Numera kallas uppsamlingsomgången för semifinal, där bidragen tävlar mot varandra i två grupper. Två låtar från varje grupp röstas vidare till finalen i tur och ordning.

Kvällen på Friends arena inleddes med att Arvingarna – husband för kvällen – dök upp och körde sin snart 30 år gamla vinnarlåt "Eloise". Programledare var återigen Oscar Zia, med bistånd av sidekicken Farah Abadi.

Den här gången gick alla intäkter från telefonrösterna till Radiohjälpen oavkortat till behövande i Ukraina.

Höga eldsflammor

Annons

Först ut i startfältet var Tone Sekelius, som har bytt scenkläder till en röd galaklänning och kryddat sitt nummer med ett gnistrande guldregn sedan sist.

Näst på tur var Alvaro Estrella, som också hade laddat upp med pyroteknik. När han sjöng sin låt "Suave" slog höga eldsflammor upp och hettade i kinderna hos publiken många rader bakåt. Programmets första hälft avslutades av favorittippade Anna Bergendahl och hennes bidrag "Higher power".

Först ut i den andra semifinalen var den 16-årige Tiktok-stjärnan Theoz, även han utrustad med fyrverkerier på scen. Därefter kom Lisa Miskovsky, som också har varit förhandstippad att gå till final med sitt bidrag "Best to come". Kvällens sista artist var Cazzi Opeia och hennes färgexplosion till nummer.

Sist på scenen, om än inte tävlande, var Arja Saijonmaa. Hon stängde showen med sin klassiker "Högt över havet" innan de sista finalisterna offentliggjordes.

Fakta: Finalbidragen i Melodifestivalen 2022

Cornelia Jakobs: “Hold me closer”

Robin Bengtsson: “Innocent love”

Liamoo: “Bluffin”

John Lundvik: “Änglavakt”

Anders Bagge: “Bigger than the universe”

Faith Kakembo: “Freedom”

Klara Hammarström: "Run to the hills"

Medina: "In i dimman".

Anna Bergendahl: "Higher power"

Tone Sekelius: "My way"

Theoz: "Som du vill"

Cazzi Opeia: "I can't get enough".

Fakta: Finalbidragen i Melodifestivalen 2022

Till final: Anna Bergendahl: "Higher power", Tone Sekelius: "My way", Theoz: "Som du vill", Cazzi Opeia: "I can't get enough".

Utslagna: Alvaro Estrella: "Suave", Danne Stråhed: "Hallabaloo", Lisa Miskovsky: "Best to come", Lillasyster: "Till our days are over".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons