Annons

Kulturskolerådet vill införa kulturskolelag

Kultur • Publicerad 1 november 2020
Kulturskolerådet vill se en utredning om hur kulturskolan kan regleras för att säkra att barn i landets samtliga kommuner har tillgång till kulturutövande. Arkivbild.
Kulturskolerådet vill se en utredning om hur kulturskolan kan regleras för att säkra att barn i landets samtliga kommuner har tillgång till kulturutövande. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kulturskolerådet har under hösten genomfört en enkätundersökning där kommunernas musik- och kulturskolechefer fått svara på frågor om resurstilldelning och utvecklingsmöjligheter.

Enligt rådet visar svaren att allt fler kommuners kulturskolor hotas av nedläggning.

Annons

"Det här är ett väldigt oroväckande resultat. Nedskärningar och nedläggningshot kan få väldigt stora konsekvenser för barns jämlika tillgång till kulturutövande och skillnaden mellan landsbygd och stad ökar", säger Kulturskolerådets ordförande Jalle Lorensson i ett pressmeddelande.

16 av de 248 kommuner som svarat uppger att de ser ett nedläggningshot de närmaste åren: Arboga, Heby, Hofors, Härjedalen, Krokom, Säter, Mellerud, Ragunda, Storuman, Strömsund, Timrå, Valdemarsvik, Ånge, Älvkarleby, Ödeshög och Österåker. Det är dubbelt så många som i fjol.

Kulturskolerådet vill nu se en utredning om hur kulturskolan kan regleras för att säkra att barn i landets samtliga kommuner har tillgång till kulturutövande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons