Annons

Kulturtipsen som hjälper dig genom hösten

Tillbaka på jobbet med en begynnande släng av höstdepression? Här är nio tips på kulturupplevelser som hjälper dig att överleva den mörka årstiden.
Kultur • Publicerad 2 augusti 2022
Lap-See Lams suggestiva verk visas på Röhsska museet i Göteborg i höst. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Kylie Jenner är en sorts fiktivt nav i pjäsen "Seven ways of killing Kylie Jenner". Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Christer Strömholms konstnärskap samspelar med nutida konstnärers verk på Wanås i höst. Arkivbild.Foto: Hans T Dahlskog
Johannes Anyuru fick Augustpriset för "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" 2018. I höst ger han ut "Ixelles". Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

På scen:

Jonas Hassen Khemiri är tillbaka med en helt nyskriven pjäs. "Eld", som får urpremiär på Dramaten i Stockholm den 25 augusti, handlar om fyra vänner som möts en gång varje år för att bränna upp något de vill lämna bakom sig.

Annons

Mikael Persbrandt goes Norén på Maximteatern i Stockholm. De flesta har nog glömt debaclet när Persbrandt hoppade av Noréns uppsättning av "Måsen" 2007. Nu tar skådespelaren nya Norén-tag, den här gången med dramatikerns egen pjäs "Så enkel är kärleken". Premiär 19 oktober.

Hur många sätt går det att döda en Kardashian på? I Jasmine Lee-Jones tokhyllade pjäs "Seven ways of killing Kylie Jenner" utforskas ämnen som social orättvisa, rasism och svart femininitet med vass humor. Föreställningen görs av Riksteatern i samarbete med Royal Court Theatre, och får Sverigepremiär den 23 september.

Konst:

Moderna Museet tar ett stort grepp om Nan Goldins drabbande konstnärskap i höst. "This will not end well" fokuserar på den amerikanska fotografens multimediaverk och filmer – visade i sex speciellt utformade byggnader. Utställningen invigs den 29 oktober.

Lap-See Lam stod för vårens mest haussade utställning på Bonniers konsthall. I höst är hon aktuell på nytt, nu på Röhsska museet i Göteborg. I utställningen "Det regnar drakfjäll" har en helt ny skulptur tillkommit samtidigt som besökarna också får möjlighet att se det rosade vr-verket "Phantom banquet". Invigning 26 november.

Vad händer när nutida konstnärer möter fotografen Christer Strömholms bilder? Annika Elisabeth von Hausswolff, Aziz Hazara från Afghanistan och Eiko Otake från Japan är några av dem som ute i naturen eller i de historiska byggnaderna på Wanås konst i Skåne samspelar med hans numera klassiska fotokonst. Vernissage 10 september.

Annons

Litteratur:

Carina Rydberg är tillbaka igen efter en lång paus. Den här gången skriver "Den högsta kasten"-författaren om sitt eget liv. "Vitt slödder" sägs handla om familj, klass, rasism och en katastrof som kullkastar allt. Recensionsdag 6 september.

Rakbladsvassa Athena Farrokhzad ger ut nya diktsamlingen "Åsnans år". Här utgår hon från den dumförklarade åsnan, "djurvärldens proletär". Själv menar poeten att det är en bok om att bära: sin historia, sina barn, sin sorg. Recensionsdag 2 september.

Den som älskade "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" har något att se fram emot i höst. Då ger Johannes Anyuru äntligen ut en ny roman, "Ixelles". Berättelsen kretsar kring en mor, en son och en död far – en pappa som sonen inte får veta någonting om. Recensiondag 10 oktober.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons