Annons

Kvinnopris fördömer transattack

Litteratur • Publicerad 8 april 2021

Organisationen bakom det brittiska litteraturpriset Women's Prize for Fiction fördömer kraftfullt försöken att "skada eller mobba" dem som nominerats till priset. Enligt tidningen The Guardian är uttalandet ett svar på det öppna brev där valet av författaren och transpersonen Torrey Peters kritiserades.

Den amerikanska författaren, som är nominerad för boken "Detransition, baby", står i skottgluggen i det öppna brevet som skickats av en sammanslutning som kallar sig Wild Women Writing Club. Brevet var undertecknat med flera döda kvinnliga författares signaturer, bland annat Emily Dickinson och Daphne du Mauriers, "på grund av risken för trakasserier från transextremister och/eller avbokningar från bokindustrin".

Annons

Personerna som skrivit brevet argumenterade för att beslutet att nominera Peters till priset sänder budskapet att kvinnliga författare "inte är värda sitt eget pris" och att det är okej att låta män "appropriera våra hedersbetygelser".

Brevet har väckt upprörda reaktioner och i uttalandet från Women's Prize for Fiction understryker talespersonerna att alla författare som ses som kvinnor "i lagens mening" kan nomineras till priset.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons