Annons

Långvarig torka avslöjar 3 400 år gammal stad

Klimatförändringar och förlängd torrperiod har gjort att den 3400 år gamla iranska staden Zakhiku legat ovanför vatten under en längre tid än den tidigare gjort. Det underlättar arkeologernas arbete med att studera och bevara platsen.
Arkeologi • Publicerad 4 juni 2022
Flygfoton av utgrävningarna visar ruinerna av en bronsåldersbosättning delvis nedsänkt i Tigris.
Flygfoton av utgrävningarna visar ruinerna av en bronsåldersbosättning delvis nedsänkt i Tigris.Foto: Universities of Freiburg and Tübingen/TT
Både ett palats och ett vidsträckt fort har hittills hittats i utgrävningarna.
Både ett palats och ett vidsträckt fort har hittills hittats i utgrävningarna.Foto: Universities of Freiburg and Tübingen/TT
Bland fynden som gjorts finns flera keramikkärl med kilskriftstavlor som tros vara någon form av antik korrespondens.
Bland fynden som gjorts finns flera keramikkärl med kilskriftstavlor som tros vara någon form av antik korrespondens.Foto: Universities of Freiburg and Tübingen/TT

Utgrävningarna som hittills gjorts av staden Zakhiku visar en bronsåldersbosättning med både ett palats och ett vidsträckt fort beläget inte vid, utan i, floden Tigris, skriver The Art Newspaper.

Området har plågats av torka och mycket lite regn den senaste tiden. Situationen tros ha förvärrats av klimatförändringar och bosättningen uppenbarade sig när Mosuldammen tömdes på vatten i början av december förra året för att möta jordbrukstorkan i regionen.

Förstördes i en jordbävning

Annons

Enligt arkeologerna var Zakhiku, belägen 30 kilometer sydväst om Dahuk, viktig under Mittanirikets glansdagar men förstördes i en jordbävning för 3400 år sedan och översvämmades sedan under bygget av Mosuldammen på 1980-talet. Sedan dess dyker den upp genom vattenytan med jämna mellanrum, men aldrig tillräckligt länge för att arkeologer ska hinna göra större utgrävningar.

Arkeologerna började intressera sig för platsen redan 2018 när det årets torka gjorde det möjligt att gräva ut stora delar av palatset och man började misstänka att det var en del av en större stad. I år har torkan drabbat området under längre tid än normalt och arkeologerna arbetar intensivt med utgrävningarna innan dammen fylls på igen.

Tavlor med kilskrift

Flera fynd har gjorts, bland annat har man hittat keramikkärl innehållande 100 tavlor med kilskrift som tros vara någon form av antik korrespondens från tiden precis efter den ödesdigra jordbävningen.

Sedan februari har vattnet börjat stiga igen och staden försvinner nu sakta ner i vattnet igen. För att bevara utgrävningen har arkeologer täckt ruinerna med plast och fyllt på med grus för att skydda lerväggarna eftersom det är oklart när staden kommer återuppstå igen.

Arkeologerna tror också att det kan finnas ett hundratal liknande platser sjunkna i vattnet runt Tigris.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons