Annons

Lars Kepler: Idén till ”Spindeln” kom till i Småland

De har gjort succé världen över med sin Joona Linna-serie. I höstas kom den nionde thrillern, ”Spindeln”. Om den berättar Lars Kepler i podden ”Bokstavligt talat”.
Publicerad 9 december 2022
Framgångsrika författarna Lars Kepler alias Alexandra och Alexander Ahndoril.
Framgångsrika författarna Lars Kepler alias Alexandra och Alexander Ahndoril.Foto: Urban Nilsson

Här saknas innehåll

2009 kom ”Hypnotisören”, första boken av Lars Kepler. Ingen visste då vem Lars Kepler var och bland spekulationerna fanns Henning Mankell. Något han inte ville veta av, enligt Alexander och Alexandra Ahndoril.

Detta gifta par hade skrivit flera böcker på varsitt håll innan de började skriva ihop.

Annons

Varför började ni skriva tillsammans?

– Vi älskar göra saker ihop och är bra på att samarbeta. Att skriva är fantastiskt men extremt ensamt, man kan inte släppa in någon annan berättelsen för tidigt. Vi älskar varann och har tre döttrar och tänkte att varför inte skriva ihop, förklarar Alexander.

Men de första försöken fungerade inte alls.

– Vi var chockade över att det var så svårt att föra ihop våra röster. Vi började med en barnbok, hade en bra idé men det gick inte. Vi försökte skriva en pjäs istället, berättar Alexandra, som har skådespelarbakgrund och Alexander har skrivit dramatik tidigare.

När inte heller det fungerade var lösningen att skapa en ny författare.

– Då kom en störtflod av kreativitet. Vi ville att det skulle vara hemligt för det här är så fantastiskt, säger Alexander.

Lars Kepler har sålt 16 miljoner böcker i över 60 länder.

Får ni nypa er i armen?

– Vi har varit författare så länge, det gör oss ödmjuka om hur svårt det är att överhuvudtaget bli översatt, säger Alexandra.

– 16 miljoner, det går inte riktigt att förstå. Vi tänker att vi skriver en bok vi skulle älska att läsa. Vi kommunicerar med läsare över hela världen via instagram, säger Alexander.

Lars Kepler gästar Marie Magnusson i podden ”Bokstavligt talat”.
Lars Kepler gästar Marie Magnusson i podden ”Bokstavligt talat”.Foto: Urban Nilsson
Annons

– Det finns en samhörighet med läsarna. De tycker om det vi tycker om. Hårresande thrillers, en mörk labyrintisk psykologisk väg. Vi delar ett universum ihop, förklarar Alexandra och fortsätter:

– Vi har så himla kul, men vi blir också jätterädda och drömmer mardrömmar och gråter. Vi trycker in så mycket passion, kanske är det något av passionen läsarna känner?

Fotnot: Lyssna vidare i podden som finns på smp.se eller där poddar finns.

Här saknas innehåll

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons