Annons

Lenkens och Gerttens filmer tävlar i Berlin

Två svenska filmer har internationell premiär på filmfestivalen i Berlin i vår. Sanna Lenken gör comeback i barn- och ungdomskategorin – som hon tog hem 2015 – nu med "Comedy queen". Magnus Gertten deltar med dokumentären "Nelly och Nadine".
Film • Publicerad 15 december 2021
Regissören Sanna Lenken med skådespelarna Sigrid Johnson, Oscar Töringe och Ellen Taure. Pressbild.-
Regissören Sanna Lenken med skådespelarna Sigrid Johnson, Oscar Töringe och Ellen Taure. Pressbild.-Foto: Johan Paulin

"Berlinale är en av mina favoritfestivaler, så det känns extra kul och ärofyllt att få premiärvisa min senaste film där", säger Gertten i ett pressmeddelande.

Sanna Lenken tilldelades Kristallbjörnen på festivalen för långfilmsdebuten "Min lilla syster". Nyligen har hon regisserat flera avsnitt av "Den tunna blå linjen" och "Thunder in my heart". "Comedy queen" baseras på Jenny Jägerfelds bok med samma namn.

Annons

"Jag är lycklig och stolt över att vår film ska visas i Berlin. Det är ett sådant passionerat gäng som håller i sektionen Generation och som brinner för film för barn och unga, vilket gör att det är en ynnest att få ha internationell premiär där igen", säger Sanna Lenken.

"Nelly och Nadine" är tredje delen i Magnus Gerttens dokumentärtrilogi med "Hoppets hamn" och "Every face has a name".

Dokumentären handlar om två kvinnor som förälskar sig i varandra i koncentrationslägret Ravensbrück. Den enas barnbarn upptäcker kärlekshistorien många år senare genom brev, vilket blir utgångspunkt för Gerttens film.

"'Nelly och Nadine' är slutpunkten på en resa som började 2007, då jag för första gången började intressera mig för ett arkivmaterial från april 1945", säger Gertten i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons