Annons

Libanon och Kuwait stoppar "Barbie"

Libanons kulturminister vill stoppa "Barbie" från att visas på biografer eftersom den påstås "främja homosexualitet och transsexualitet".
Även Kuwait förbjuder filmen.
Nöje • Publicerad 10 augusti 2023
Libanon vill stoppa Barbie från att visas på bio, enligt landets kulturminister. Pressbild.
Libanon vill stoppa Barbie från att visas på bio, enligt landets kulturminister. Pressbild.Foto: Warner Bros. Pictures/AP/TT

I ett uttalande klagar Libanons kulturminister Mohammad Mortada på att filmen "avvisar en faders förmyndarskap, undergräver och förlöjligar moderns roll och ifrågasätter nödvändigheten av att gifta sig och ha en familj".

"Barbie" påstås också "främja homosexualitet och transsexualitet" enligt Mortada, som meddelar att han har bett myndigheterna att förbjuda visningar av succéfilmen i landet.

Annons

"Barbie", som dragit in över en miljard dollar i biljettintäkter globalt, var planerad att visas på libanesiska biografer från den 31 augusti.

Förbjuds i Kuwait

Även Kuwait har beslutat att förbjuda visningar av "Barbie", rapporterar den statliga nyhetsbyrån Kuna.

"Beslutet kommer för att skydda offentlig etik och sociala traditioner", säger en talesperson vid departementet för press och publikationer till nyhetsbyrån.

Landets kommitté för filmcensur har även beslutat att förbjuda skräckfilmen "Talk to me".

"Kommittén noterade att båda filmerna sprider idéer och övertygelser som är främmande för det kuwaitiska samhället och den allmänna ordningen", meddelar myndigheten i ett uttalande.

Hetsar mot homosexuella

Den hajpade skräckfilmen innehåller enligt uppgift inga bilder eller teman som censurmyndigheten anser stötande. Filmens skådespelare Zoe Terakes identifierar sig däremot som icke-binär och transmaskulin. Något som aldrig nämns i filmen.

Kuwait har en historia av att stoppa filmer som har hbtqi-referenser, men att bannlysa en film baserat på könsidentiteten av en skådespelare har inte hänt tidigare.

Kravet på censur i Libanon kommer i samband med att aktivister drivit på för att avkriminalisera samkönade relationer i landet.

Den islamistiska Hizbollahrörelsens ledare, Hassan Nasrallah, har krävt en bojkott av regnbågsprodukter och sade i förra månaden att homosexuella bör mördas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons