Kultur

Linda pratar bakning i ”Bokstavligt talat”

Kultur Artikeln publicerades
Smålandspostens Marie Magnusson med Linda Hansson, till höger.
Foto: LENA GUNNARSSON
Smålandspostens Marie Magnusson med Linda Hansson, till höger.

Förra året vann Linda Hansson från Ljungby TV4:s ”Hela Sverige bakar”. Nu gästar hon litteraturpodden ”Bokstavligt talat”, som spelades in live under Kulturnatten.

För andra året i rad gjordes en poddinspelning inför publik på Smålandsposten i Växjö under Kulturnatten. Gäst den här gången var Linda Hansson, som visade prov på sina bakningskunskaper i tv-programmet ”Hela Sverige bakar” i TV4 i höstas. Linda Hansson stod som vinnare när finalen sändes i december. Som vinnare ingår att man får göra en egen bakbok på 40-50 recept. Lindas bok heter ”Fika är livet”.

Här finns hennes bästa recept och tips, en personlig blandning.

- När jag skulle börja jobba med den kände jag att det hade varit hade varit gött om man hade blivit tvåa, säger Linda med ett skratt.

Boken är indelad i årstider.

– Mycket bakning hör till olika högtider. Jag ville ha in saffran, så det blev ett kapitel om det och julrecept. Då delade jag in boken i årstider. Meningen är att den ska kunna stå framme året om.

Linda har tagit hjälp att alla bakande människor hon kunde komma på.

– Det är gott och blandat. Kakor jag tycker är roligast att baka och godast att äta.

Linda Hansson säger att hon ofta har tur när hon ska baka.
Foto: Matilda Elfgaard
Linda Hansson säger att hon ofta har tur när hon ska baka.

Det här med att baka är inget Linda har gjort hela livet.

– Nej, jag började baka ganska sent, när jag var mammaledig för nio år sedan. Det var för att få hem fikagäster! Jag lärde mig mycket när jag drev konditori med mina syskon, men då bakade jag inte så mycket.

Vad bakar du helst?

– Jag bakar gärna kladdkaka eller paj. Småkakor älskar jag att göra. Med ingredienser man har hemma för jag planerar inte min bakning. Jag är ganska bekväm. Sedan ska man ha sprit i, det gör mycket med det mesta. Det ska inte smaka sprit utan tillföra något annat.

Lyssna på hela poddavnittet i ”Bokstavligt talat” på www.smp.se, Itunes eller Spotify.

Linda Hansson med sin bok ”Fika är livet”.
Foto: LENA GUNNARSSON
Linda Hansson med sin bok ”Fika är livet”.