Annons

Lokala kören hoppade av sångföreställning

Växjökören Vocal Vibrations har hoppat av sin medverkan i föreställningen ”Sång till välfärden” på Växjö teater den 26 april.
– Vi är en politiskt obunden kör, säger körledaren Johannes Nordgren.
Musik • Publicerad 16 april 2018
”Sång till välfärden” kommer till Växjö den 26 april, med bland andra skådespelaren Lennart Jähkel, till höger.
”Sång till välfärden” kommer till Växjö den 26 april, med bland andra skådespelaren Lennart Jähkel, till höger.Foto: Foto Markus Gårder

Växjö teaterförening arrangerar ”Sång till välfärden” med musiker, tre skådespelare, körledare och en lokal kör. Teater och sång varvas. Föreställningen, som kommer till Växjö teater den 26 april, bygger på nedläggningen av Sollefteå BB.

I Växjö var kören Vocal Vibrations anlitad. Men de har hoppat av projektet. Enligt körledaren Johannes Nordgren beror det på att det material de fick till sig i början inte alls stämmer överens med det slutgiltiga.

Annons

– Sångmaterialet föll inte kören i smaken, det märktes på engagemanget och då tog vi upp vår medverkan till diskussion. Vi är tydliga med att vara en politisk obunden kör, och det stämde inte med föreställningen, säger Johannes Nordgren.

Johannes Nordgren är körledare för Vocal Vibrations.
Johannes Nordgren är körledare för Vocal Vibrations.Foto: David Elg

”Sång till välfärden” innebär, enligt Riksteaterns presentation, ”sjungna förhoppningar inför välfärdsprojektet och tvivlets refränger genom ett antal nedslag i välfärden. Hur sjunger vi en sång till välfärden? Och på vems bekostnad har vi egentligen välfärd?”

– Vi hade instudering av materialet och körmedlemmarna reagerade snabbt, röster höjdes. Jag har inte lagt så mycket tid på det här eftersom detta uppdagades tidigt. Jag vill inte heller kritisera föreställningen som sådan, men vi valde att hoppa av. Nu har vi nya projekt på gång, säger Johannes Nordgren.

Charlotte Aaby Hertzman är verksamhetsledare på Växjö teaterförening. Hon tycker att det hela är olyckligt.

– Det är tråkigt. Jag har fått höra att många i kören jobbar inom vården och har därför blivit provocerade av texterna. Texterna borde ha presenterats tidigare, säger hon.

Charlotte Aaby Hertzman är verksamhetsledare på Växjö teaterförening.
Charlotte Aaby Hertzman är verksamhetsledare på Växjö teaterförening.Foto: Urban Nilsson

– Tanken med föreställningen är att man ska diskutera välfärd och väcka debatt. Det är ju kulturens roll att lyfta frågor.

Hur gör ni nu?

– Föreställningen ges i Landskrona dagen efter så det passade att Landskronakören kommer upp till Växjö också.. Det hade varit omöjligt att hitta en lokal kör efter avhoppet, säger Charlotte Aaby Hertzman.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons