Annons

Luc Besson samlade hundar i månader

Luc Bessons medverkan i Venedig är omstridd. Samtidigt har den franske regissören gjort en av sina mest applåderade filmer någonsin med "Dogman".
Film • Publicerad 31 augusti 2023
Regissören Luc Besson tillsammans med huvudrollsinnehavaren Caleb Landry Jones.
Regissören Luc Besson tillsammans med huvudrollsinnehavaren Caleb Landry Jones.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Filmen handlar om en ung och misshandlad man i New York, som bor tillsammans med en massa hundar. Hundarna är hans enda vänner och de lyder honom blint, även när det handlar om att till exempel ta itu med lokala gangsters.

– Vi hade ett 70-tal hundar på inspelningen. Vi hade 35 tränare som var och en skötte två hundar. De lydde bara sina tränare, så varje gång jag sa "action" var det 35 hundtränare som samtidigt skrek sina order, säger Luc Besson med ett skratt.

Gömda tränare

Annons

Det tog närmare tre månader för Besson att få ihop de hundar han ville ha, inte minst var det viktigt att se till att de kunde hålla sams.

– Under tagningarna så var tränarna tvungna att gömma sig. Så om ni ser en stor fåtölj eller ett bord en scen så ligger det säkert en tränare där bakom.

Luc Bessons medverkan på filmfestivalen i Venedig är omstridd. Detta eftersom han blivit åtalad, och friad, för våldtäkt i hemlandet. Men det verkar inte bekymra honom när han berättar om sitt arbete med "Dogman" för pressen.

Stirrande hundar

– Varje morgon sätter jag mig och skriver. När manuset är klart lägger jag det åt sidan i några veckor. Sedan tittar jag på det igen. Det som intresserade mig här var frågan om vad som händer med en pojke som varit med om så mycket som den här rollfiguren, säger han.

Huvudrollen spelas av Caleb Landry Jones, som inte är den mest uttrycksfulle. Just nu talar amerikanen dessutom skotsk dialekt, eftersom han för närvarande filmar i Skottland och måste se till att hann inte tappar dialekten.

– Det tuffaste under inspelningen? Att ha en mängd hundar som sitter och stirrar på dig. Det var tufft, säger han.

Fakta: Luc Besson

Ålder: 64 år

Yrke: Filmregissör

Bakgrund: Född i Paris. Ligger bakom filmer som "Nikita", "Léon" och "Det femte elementet". På senare år har mycket av hans gärning överskuggats av de anklagelser om våldtäkter som en kvinnlig skådespelare riktat mot honom. Besson har blivit åtalad i flera instanser och friades i juni av Frankrikes högsta domstol. Flera andra kvinnor har anklagar regissören för "opassande beteende".

Aktuell med: Filmen "Dogman".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons