Annons

Lunds konsthall öppnar med höga ambitioner

Kultur • Publicerad 14 april 2004
Landskap, manipulerat fotografi, av Dolores Zinny och Juan Maidágan.
Landskap, manipulerat fotografi, av Dolores Zinny och Juan Maidágan.Foto: 

När Lunds konsthall nu öppnar igen efter ett par månaders renovering markerar det också starten för en ny inriktning på verksamheten, utformad av den nytillträdda chefen Åsa Nacking.

Ambitionerna är höga - konstnärerna ska genom olika former av samarbete ges större inflytande över verksamheten, och siktet är ställt mot en internationell nivå, dock med lokal förankring.

Annons

Premiärutställarna, det brasilianska konstnärsparet Dolores Zinny och Juan Maidágan, tycks utifrån dessa kriterier vara det perfekta valet. Med bland annat Venedigbiennalen på sin meritlista har de skaffat sig internationellt erkännande för sina skulpturala och arkitektoniska ingrepp, som de skapar på plats efter utställningsrummets specifika förutsättningar.

Den teoretiska nivån är hög, medan tolkningarna ofta är mångbottnade med såväl politiska som historiska referenser. I Lund knyter de an till det lokala perspektivet genom att utgå från just konsthallen och dess arkitektur, ritad av Klas Anshelm och invigd 1957. Byggnadens starka rumsliga kvaliteter bildar i deras utställning grunden för en analys av arkitektens formspråk, med en imponerande och sinnlig träinstallation samt ett antal väggmålningar som resultat. Utställningen har en hel del intressanta aspekter, men brister som helhet i sin konstnärliga gestaltning, samtidigt som den teoretiska sidan känns alltför komplex i sin konstruktion. Utställningens titel Semantic gap - ett slags glapp i betydelse och tolkning - förefaller därmed onekligen träffande, om än inte riktigt på det sätt som avsetts.

Även om konsthallens första huvudutställning i ny regi inte träffar helt rätt, finns det emellertid all anledning att hålla ögonen på vad som kommer att ske i Lund framöver. Med sig från sin forna arbetsplats Rooseum har Nacking inte bara tagit idén om ett bok- och videoarkiv samt arbetsrum för konstnärer på plats, utan också tanken på konsthallen som ett kreativt centrum i ständig utveckling med viljan att nå en större och även yngre publik. Det är visioner som lovar gott inför framtiden.

Carolina Söderholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons